Psí hrdinové "převzali"
ceny za statečnost

Psí hrdinové "převzali"
ceny za statečnost

20. 3. 2013

Je to dojemný příběh o psí inteligenci, oddanosti a lásce ke svému pánu. Tedy v tomto případě ke své paničce.

Když vzala Věra Janoštíková, která je kvůli úrazu upoutána na vozík, loni v listopadu svou fenku Brendu na noční procházku po Jánských Lázních, neuvědomila si, že silnice jsou pokryté první zimní ledovkou. „Dostala jsem smyk a vyklopila jsem se z vozíku do strouhy u silnice. Z cesty mě nebylo vidět, na moje volání nikdo nereagoval. Byl velký mráz a neměla jsem u sebe telefon,“ vzpomíná dnes na dramatické okamžiky.

Pomocník i anděl strážný

Brenda, fenka zlatého retrívra, pochopila, že její panička se sama zpátky na vozík nedostane, a tak odběhla hledat pomoc. V pozdní hodině nepotkala žádného chodce, proto nakonec zamířila do nejbližší hospody, kde začala zuřivě štěkat. Lidé ji nejdříve pokládali za zaběhlého psa a nevěnovali jí větší pozornost. Fenka se ale nevzdala a nakonec přesvědčila čtyři muže, aby s ní vyběhli do tmy a následovali ji až k paničce: „Ten den jsem zjistila, že Brenda není jen můj pomocník, ale i můj anděl strážný.“

A právě fenka Brenda získala ve třetím ročníku ankety Statečné psí srdce ocenění v kategorii Záchranný čin psů laiků.

Ramses a další věrní kamarádi

V kategorii Záchranný čin služebních a záchranářských psů si vítězství svým citlivým čenichem vybojoval tříletý německý ovčák Ramses, který před Vánocemi bezchybně sledoval stopu v obtížném terénu na Turnovsku a po několika kilometrech dovedl psovoda Libora Valečka k podchlazenému a pořezanému sebevrahovi. „V té situaci mi nezbývalo nic jiného, než psovi věřit,“ říká Libor Valečko s tím, že Ramses prokazoval velký stopařský talent už jako štěně.

Cenu za Pomáhající srdce získala fenka bígla Carol Blýskavica, která žije v rodině Kuchnových. Carolina panička zůstala před několika lety ochrnutá po autonehodě a rodina jí fenku „propašovala“ do rehabilitačního ústavu. „Mámina nálada a pohled na život se díky tomu diametrálně změnily, bylo to něco úžasného,“ vzpomíná dcera Aneta a její maminka přidává: „Carol vycítí, když jsem smutná, a hned ke mně vyskočí. Často si povídáme.“

In memoriam dostala cenu také asistenční rotvajlerka Deizy, která u své nemocné paničky dokázala dopředu rozpoznat příznaky srdečního záchvatu. Štěkáním ji tak vždy upozornila, že si má vzít lék a zůstat v klidu.

Nominujte psího záchranáře

Anketa oceňuje hrdinské činy psů, které vedou k záchraně lidí. Nominovat svého psího hrdinu může každý, a to prostřednictvím formuláře na webu. Vítězové jednotlivých kategorií jsou automaticky zařazeni do užší nominace ankety Zlatý záchranářský kříž, ve které tradičně předává ocenění prezident republiky.

pes
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.