Domy budou muset
mít energetické štítky

Domy budou muset
mít energetické štítky

20. 9. 2012

Majitelé nemovitostí, které chystají k prodeji, pronájmu či přestavbě, budou mít od příštího roku povinnost opatřit budovy zvláštním štítkem o energetické náročnosti. Počítá s tím novela zákona o hospodaření energií, kterou schválila Poslanecká sněmovna, když přehlasovala veto prezidenta Václava Klause. Novela souvisí s evropskou směrnicí o energetické náročnosti budov, již musí státy EU dodržovat.

Štítky mají sloužit jako informační nástroj pro kupující či nájemce, kteří podle něj zjistí provozní náklady na energie. Nové pravidlo by také mělo vést k nižší spotřebě energií a snížení výdajů domácností a dalších subjektů za energie.

Podobné štítky nyní informují o energetické náročnosti elektrických spotřebičů. Novostavby jsou tímto způsobem označovány od roku 2009. Štítky budou na nemovitosti instalovat kvalifikovaní auditoři a jejich cena by se měla pohybovat většinou v řádu jednotek tisíc korun, bude se však lišit podle velikosti nemovitosti.

„Prostředky vynaložené na vypracování průkazu se budou lišit s ohledem na aktuální stav budovy. U starých budov se dají předpokládat náklady vyšší,“ uvedla specialistka na právo nemovitostí Ambruz & Dark/Deloitte Legal Lenka Němcová.

Odborníci očekávají, že štítkování může přinést problémy například u majitelů, kteří nemají ke svým nemovitostem všechnu stavební dokumentaci. V tomto případě by si museli nechat vypracovat nové zaměření domu. Upozorňují také, že vlastníci nemovitostí náklady na energetické označení zřejmě promítnou do nájmů či prodejních cen.

Novela zákona o hospodaření energií podle Němcové ovlivní realitní trh. „V praxi to může znamenat další finanční náklady při pronájmu nebo prodeji budovy nebo bytu,“ poznamenala.

Pokud by Poslanecká sněmovna zákon neschválila, hrozily by podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby České republice sankce ve výši přes 500 tisíc korun denně. „Pokud bychom zákon nepřijali, tak proces velmi rychle dospěje k Evropskému soudnímu dvoru,“ řekl Kuba s tím, že jeho následným rozhodnutím by stát stejně musel zákon zavést.

bydlení
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%