„Pokud si tě nevezmu za ženu, stanu
se knězem...“ A stal se papežem

„Pokud si tě nevezmu za ženu, stanu
se knězem...“ A stal se papežem

15. 3. 2013

Milovník tanga, vášnivý čtenář a častý pasažér v hromadné dopravě, který zamlada pracoval i jako vyhazovač. To je jen pár podrobností z osobního života Argentince Jorgeho Marii Bergoglia. Ano, řeč je o novém papeži Františku.

Knižní rozhovor s tehdejším kardinálem Bergogliem vydali v roce 2010 pod názvem El Jesuita (Jezuita) novináři Sergio Rubín a Francesca Ambrogettiová. Ukazují současného papeže často i v nečekaném světle. Kardinál novinářům například prozradil, že jako mladík rád tančil a že dokonce ve dvanácti pomýšlel na svatbu.

Psal, že je pro něj ta jediná

Novináři už papežovu snoubenku z dětství vypátrali. Šedovlasá Amalia Damonteová jim vyprávěla, že její dětská láska před více než půlstoletím skončila dopisem, v němž ji Bergoglio ujišťoval, že je pro něj ta jediná. Pokud si tě nevezmu za ženu, stanu se knězem, stálo v něm. Amaliin otec ale své dceři vztah s vrstevníkem zakázal, a ona proto na dopis ani neodpověděla.

Kromě soukromí Bergoglio odhalil novinářům i svou zvláštní náklonnost k Itálii, odkud pocházel jeho otec; také jeho matka měla italské kořeny. Díky tomu František hovoří plynně italsky, což se ukázalo už během jeho prvního proslovu po zvolení, jímž oslovil zaplněné Svatopetrské náměstí. Kromě toho papež ovládá angličtinu, francouzštinu, němčinu a samozřejmě rodnou španělštinu.

Do Říma přes Atlantik turistickou třídou

Média už si všimla také toho, že papež je v soukromí vášnivým fotbalovým fanouškem, který ctí prostý životní styl. Jako arcibiskup Buenos Aires často jezdil do práce hromadnou dopravou. To, že dává přednost skromnosti, ukázal i po svém zvolení: odmítl připravenou limuzínu a do Domu svaté Marty se svezl mikrobusem s ostatními kardinály. Na konkláve do Říma letěl přes Atlantik turistickou třídou.

Mluvčí Vatikánu Federico Lombardi potvrdil, že papež František v mládí kvůli infekci přišel o jednu plíci. Podle mínění církevních hodnostářů se ale šestasedmdesátiletý papež i přes tento hendikep těší dobrému zdraví, i když s případnými riziky se musí podle lékařů počítat. S jednou plící se dá docela dobře žít, problém by ale představovala případná infekce, řekl londýnský specialista Peter Openshaw.

Omýval nohy léčícím se narkomanům

O papeži se rozpovídali i obyvatelů slumů v Buenos Aires, které papež František navštěvoval dvacet let jako řadový duchovní. Nosil prý obyčejné černé triko s bílým límečkem, utěšoval matky samoživitelky a omýval nohy léčícím se drogově závislým. Do míst, kam se většina obyvatel města bojí vkročit, přicházel neočekávaně a nezdráhal se zasmát se v kruhu místních a popít s nimi tradiční argentinské maté jedním brčkem.

 „Brali jsme to tak, že je součástí slumu, tvrdí jedna z místních dojatých žen.

 

Šest „NEJ  nového
papeže Františka
Nejoblíbenější film: Babettina hostina (Dánsko)
Nejoblíbenejší obraz: Bílé ukřižování (Mark Chagall
Nejoblíbenější kniha: Božská komedie (
Dante Alighieri)
Nejoblíbenější básník:
Friedrich Hölderlin
Nejoblíběnější cizí země: Itálie
Nejoblíbenější tanec: tango



papež
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%