Zaskočený kliďas Marcha

Zaskočený kliďas Marcha

10. 3. 2013

O výpravčím Marchovi bylo známo, že jej nedokáže nic rozházet. Byl také znám svými četnými bonmoty. Jakmile se na noční směně tázal kolega na přítomnost nějakého vlaku, dostalo se mu standardní odpovědi: "Odpočívej v pokoji!“ Byla to replika na vtip kdysi slavného komika Rudy Stolaře. Paní Kraváčková stojí na hřbitově u hrobu manžela a praví: "Tak vidíš Álojz, celý život spávals v kuchyni, odpočívej v pokoji!“

Starý praktik sloužil na dráze už čtyřicátý rok. Svůj postoj ke složitosti provozu ve své stanici doprovázel rčením: "Když postavím vlakovou cestu a místo vlaku přijde karavana velbloudů, akorát je odeženu z kolejiště!“

V klidu také řešil domácí roztržky. Jednou se Marchův vnuk hádal s maminkou. Dědek právě přišel ze šichty a v předsíni uslyšel vzrušený dialog, prokládaný ženským pláčem. Dcera si mu pak stěžovala, že kluk chce odejít z elektroprůmyslovky. Prý založili s kamarády rockovou kapelu. Naučili se vyluzovat nějaké zvuky. Takto vydělají velké prachy bez blbé matematiky.

Tu se dědek Marcha vložil do diskuse. Posadil se na židli opěradlem dopředu a pravil: "Máš pravdu Ríšo. Vykašli se na studium. Emigrujeme spolu do Kanady. Ty se tam budeš živit rockovou muzikou a já zase budu hrát v nějakém klubu NHL hokej!“

Marcha se také dopustil záznamu do Guinessovy knihy rekordů. Právě probíhala stávka železničářů. Několik dnů nic nejelo. Zaměstnanci na stanicích jenom statovali. A protože se přibližovali po vlastní ose, nebo autobusem, vznikala četná dobrodružství. Střídající zaměstnanec ohlásil, že jede do služby autobusem. Na zastávku to bylo přes tři kilometry. Marcha vzal tašku, do podpaždí sroloval dopravní deník a vydal se předat službu kolegovi na autobusovou zastávku! Odjel tím samým autobusem, kterým přijelo vystřídání. Zakázané předávání služby u vlaku, vyměnil ještě zakázanějším předáváním služby u autobusu.

A tak kliďas proplouval životem. Vše řešil v klidu se rčením: "To už tady všechno bylo!“ Rozčílil se akorát při shlédnutí reportáže televize Nova. Ve stanici totiž došlo k úrazu elektrickým proudem. Na konci nádraží přelézala děcka po ochoze cisternového vozu pod trolejovým vedením. Jeden chlapec dostal zásah a utrpěl četné popáleniny. Druhý den se dostavila televize Nova a ukázala divákům místo úrazu uprostřed stanice a na jiném voze. Kolega zase hodlal vyhnat reportéry této televize z dopravní kanceláře minimaxem, když přišli natočit reportáž o nehodě na přejezdu. V jeho stanici se odehrála tragédie na železničním přejezdu. Ti supové hodlali natočit místo smrti pěti mladých lidí, dosud zarudlé krví. Naštěstí se do dopravní kanceláře nedostavili. Pěnový minimax zůstal nepoužit. Prostě staří zaměstnanci si ještě nezvykli na komerční televize a bulvární tisk.

Jednoho večera ovšem došlo k příhodě, která vyvedla z míry i starého kliďase. Postavil vjezd pro osobní vlak a chystal se odejít před dopravní kancelář. Najednou vytřeštil oči. Nepřišla karavana velbloudů. Před výpravní budovu po kolejích dorazil osobní automobil!

Vše se záhy vysvětlilo. Automatické závory uvěznily vozidlo na přejezdu. Naštěstí vlak zastavil na trati. Šetrný řidič vyhodnotil situaci a místo aby závoru přerazil, vydal se po kolejích do stanice. Vytřeštěné zraky výpravčího byly mu průvodcem.

Celou zapeklitou situaci vyřešil řidič podobného ražení s klidem a cestou nejmenšího odporu!

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%