Dana Steinová: Trénování
paměti zvyšuje sebevědomí

Dana Steinová: Trénování
paměti zvyšuje sebevědomí

7. 3. 2013

Druhý březnový týden (od pondělí 11. 3. 2013 do neděle 17. 3. 2013) se koná již devátý ročník NÁRODNÍHO TÝDNE TRÉNOVÁNÍ PAMĚTI, který pořádá Česká společnost pro trénování paměti a mozkový jogging jako partner celosvětové akce Brain Awareness Week. „Cílem této akce je přesvědčit nejen seniorskou populaci, že si ještě docela slušně pamatuje, když jí někdo poradí, jak na to,“ říká předsedkyně této společnosti Dana Steinová.

Na problémy s pamětí si stěžuje snad každý dospělý člověk a s přibývajícím věkem je to stále horší. Kdy obvykle začíná paměť vynechávat?

Zhruba kolem pětadvaceti let je vývoj mozku ukončen a od té doby i začínají problémy s pamětí, nejprve jsou mírné, vypadávají nám názvy míst, nemůžeme si vzpomenou na nějaké jméno. S přibývajícím věkem se problémy s pamětí akumulují a mezi padesátým a šedesátým rokem se zpravidla stávají nepřehlédnutelnými.

Moje babička učila ještě v osmdesáti letech němčinu, musela se připravovat na hodiny, opakovat si slovíčka. Brzy oslaví 95 let a je pořád po psychické stránce hodně svěží. Může mít trénování mozku vliv na celkovou psychickou i fyzickou kondici?

Určitě. Právě o tom to je. Trénování paměti má obrovský vliv na schopnost zapamatovat si efektivně nové informace a navíc vede k rychlému zvýšení sebevědomí. Dám vám příklad. Jedna moje klientka ve svých osmdesáti letech splnila domácí úkol, což bylo zvládnout si zapamatovat sto desetinných čísel od Ludolfova čísla  s pomocí jednoduché techniky. Ptala jsem se jí, jestli se pochlubila v rodině či před známými. Odpověděla, že samozřejmě ano a že od té doby se naprosto změnil její vztah s vnukem, který na babičku začal hledět s velkým obdivem a respektem a začal s ní dokonce i konzultovat své problémy.“To bych si přece nekoupila v žádné lékarně a za žádné peníze“, dodala. To je názorný příklad toho, že české trénování paměti je vlastně názornou aplikací pozitivní psychologie v praxi.

Trénuje mozek rád?

Mozek se chová funkčně, pokud nechce přijímat příliš mnoho nových informací, protože on je především zodpovědný za naše přežití v případě ohrožení života. Plasticita mozku je jeho schopnost reagovat na stimuly a přetvářet se jako důsledek této reakce, čím však jsme starší, tím neochotněji mozek na stimuly reaguje. Nicméně pokud mu naservírujeme informace v atraktivní formě, tak neodolá a  zpracuje je ochotně a dychtivě. A zdá, že při tom stáří mozku nehraje žádnou roli.

Jak jej tedy trénujete, co je podstatou tréninků paměti?

Trénink paměti je především zaměřen na schopnost efektivního zpracování informace v oblasti krátkodobé paměti a zajištění toho, že informace bude úspěšně posunuta do dlouhodobé paměti a hlavně toho, aby byla snadno a spolehlivě vybavitelná v případě budoucí potřeby. K tomu nám velmi pomáhají mnemotechniky, na jejichž bázi jsme schopni přesvědčit klienty, že to vůbec není pravda, že si pořádně nepamatují, ba právě naopak, že jsou schopni si zapamatovat neuvěřitelné množství informací a že se jen zbytečně v minulosti podceňovali, protože nevěděli, jak na to. Tento přístup je nazýván "terapií příjemného šoku" a klient začne přistupovat k novým informacím s pozitivním očekáváním, že si je zapamatuje a to ovlivňuje výsledek.

Jaký typ lidí chodí na vaše kurzy trénování paměti?

Lidé mladší i starší, nejčastěji však naši pomoc vyhledávají senioři. Mnoho z pražských  seniorů se zajímá o náhradní životní program obecně a dobře fungující paměť je předpokladem k účasti i v dalších vzdělávacích programech, např. v Centru celoživotního vzdělávání,které nabízí celou řadu atraktivních oborů a mnoho dalších doprovodných aktivit zdarma - jazykové kurzy, pohybové aktivity, malování, taneční kroužek, turistiku, atd.

Co je vlastně pro „údržbu mozku“ nejdůležitější, jak je možné udržovat jej v kondici?

Lidé se dožívají stále vyššího věku, lidé průměrně prožijí v důchodu téměř třetinu svého života. Z tohoto důvodu považuji odsouvání hranice odchodu do důchodu za pozitivní faktor, protože lidé v pracovním procesu se přirozeně udržují v kondici. V postproduktivním věku  je nejspolehlivější  zárukou úspěšného stárnutí psychická, fyzická a společenská aktivita.Takže mám-li to převézt do praktického návodu: učit se stále něco nového, a i to, co známe dobře se pokusit dělat jinak, nesedět, ale pohybovat se, protože pohyb je ještě efektivnější nástroj prevence demence než kognitivní trenink a důležité je mít společenský kontakt, povídat si, nebýt sám!

Vraťme se k Národnímu týdnu trénování paměti. Kde se lidé mohou hlásit, kde si mohou vyzkoušet trénování paměti?

Od 11.-17.3.2013 se konají na mnoha místech v ČR a SR osvětové přednášky zdarma, naši trenéři jich přihlásili rekordních 220 a jejich  seznam je uveřejněn na www.trenovanipameti.cz. Při některých přednáškách se lze rovnou přihlásit do kurzů pro veřejnost.

Je Česká republika v tomto směru výjimečná?

Ano. Celosvětově jsou programy zaměřené na trenink kognitivních funkcí stále ještě velmi novou záležitostí. I některé velmi vyspělé státy s nimi teprve začínají, mnohde však neexistují vůbec. My jsme měli to štěstí, že jsme od počátku spolupracovali s německým Svazem trenérů paměti, který měl dlouhodobé profesní zkušenosti, i s dalšími evropskými a zámořskými experty. S uspokojením můžeme konstatovat, že se nám podařilo sestavit optimální treninkový program, který zahrnuje nejen klasický kognitivní trenink, ale cíleně se také zaměřuje na minimalizaci problémů s pamětí v běžném denním životě a vede k rychlému zvýšení sebevědomí účastníků kurzů, k vnímání pocitů osobní zdatnosti a následně ke zvýšení soběstačnosti a prodloužení nezávislosti u seniorské populace. Příští týden oslavujeme 15.výročí založení ČSTPMJ. Zpočátku nám pomáhali zahraniční experti, dnes už dlouhá léta školíme trenéry paměti v zahraničí my sami, letos to budou historicky první trenéři paměti pro Nepál a Albánii.

Ing. Danuše Steinová
Vystudovala Vysokou školu ekonomickou v Praze a absolvovala postgraduální studium na Foilosofické fakultě Univerzity Karlovy, obor Vzdělávání dospělých

 

  • 1983 zakládá Klub aktivního stáří pro seniorskou veřejnost
  • 1986 iniciuje vznik první Univerzity 3.věku v Praze na FVL UK
  • 1987–92  organizační pracovnicí U3V na FVL UK
  • 1988 zakládá Přípravný kurz ke studiu na U3V
  • 1991 organizuje první reciproční výměnu seniorských studentů /s USA/-do roku 2011 43 výměn
  • 1993 zakládá první mezigenerační Univerzitu volného času v ČR
  • 1994 organizuje první kurz pro trenéry paměti pro ČGGS
  • 1996 zástupce ČGGS v Generální radě EURAG/Evropská Federace pro Starší osoby- 36 členských států/
  • 1998 zakládá Českou společnost pro trénování paměti a mozkový jogging a je dosud její  předsedkyní
  • 1998 pověřena vedením pracovní skupiny pro seniorské vzdělávání EURAG
  • 1999 zvolena prezidentkou Evropské Asociace pro Kulturní Výměny Seniorů v Barceloně
  • 2000 pořádá Evropské Symposium o Trénování Paměti pro Seniory v Praze
  • 2001 oceněna Zlatou Vážkou za zásluhy Českou Alzheimerovskou Společností
  • 2002 zakládá EURAG Memory Training Center v Praze
  • 2004 zakládá Experimentální Univerzitu pro prarodiče a vnoučata
  • 2005 zakládá Centrum celoživotního vzdělávání v Praze –kapacita 4.000 studentů
  • 2005 stává se externím lektorem Social Service Training Institute , Singapore,  vede kurzy v Singapuru
  • 2006 –10 členka výzkumného týmu Výzkum efektivity treninku kognitivních funkcí u seniorské populace
  • 2007 zvolena vícepresidentkou EURAG pro střední a východní Evropu
  • 2009 zvolena členkou předsednictva   Rady seniorů
  • 2011 zvolena Generálním sekretářem EURAG
  • 2012 nominována na Cenu Ď za pozitivní inspiraci naší společnosti 
  • 2012 zvolena za předsedkyni Krajské rady seniorů Kraje Praha

 

mozek rozhovor vzdělávání
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.