Místa, která lákají k návštěvě: 
Chráněná krajinná oblast Beskydy

Místa, která lákají k návštěvě:
Chráněná krajinná oblast Beskydy

4. 3. 2013

Možná budete překvapeni, která chráněná krajinná oblast (CHKO) je v České republice největší. S rozlohou 1166 čtverečních kilometrů je to ta nejvýchodnější, tedy CHKO Beskydy. V pořadí desátá CHKO vyhlášená v Česku (celkem jich nyní je 25) zaujímá téměř celé území Moravskoslezských Beskyd, velkou část Vsetínských vrchů a moravskou část Javorníků, které tvoří hranici se Slovenskem. CHKO Beskydy byla vyhlášena před 40 lety, 5. března 1973. 

V lesích žijí i medvědi, vlci a rysové

Hlavním důvodem pro její vznik byly zejména původní pralesovité lesní porosty s výskytem vzácných karpatských živočišných i rostlinných druhů, druhově pestrá luční společenstva, unikátní povrchové i podzemní pseudokrasové jevy. V hornatém zalesněném terénu se daří i divokým šelmám jako jsou medvěd, vlk a rys.

Rezervaci se zalesněností 71 procent dominuje vrchol Lysé hory (1323 m), pramení zde řeky Bečva a Ostravice. Končí tady a zároveň dosahuje nejvyšších nadmořských výšek na území ČR karpatský horský oblouk, zelená páteř střední Evropy.

Na území CHKO se nachází 57 maloplošných zvlášť chráněných území (sedm národních přírodních rezervací, 26 přírodních rezervací a 24 přírodních památek) a chráněná oblast přirozené akumulace vod. V rámci evropské soustavy chráněných území Natura 2000 zde byly v roce 2005 zřízeny dvě ptačí oblasti, a to Beskydy a Horní Vsacko. 

Kultovní místo Slovanů

Ke známým místům Beskyd vedle Lysé hory patří třeba bájemi opředený vrch Radhošť. Tedy někdejší kultovní místo Slovanů, se starodávnou dřevěnou kaplí z roku 1898 a sousoším slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje a také známou sochou pohanského boha Radegasta.

Z Trojanovic vede sedačková lanovka na nedaleké středisko turistiky a zimních sportů Pustevny s horskými chatami Maměnka a Libušín. Tyto skvosty lidové architektury byly vybudovanými v letech 1891 až 1899 podle projektu Dušana Jurkoviče.

Unikátní dřevěné kostelíky

K půvabným, kdysi lázeňským městům s mnoha skvosty valašské architektury, patří Rožnov pod Radhoštěm, správní středisko CHKO, perlou Beskyd je někdy zván vrch Soláň s čarovným panoramatickým rozhledem, krásná je třeba přírodní rezervace Razula u Velkých Karlovic a unikátní jsou i dřevěné kostelíky například v Bílé, Kunčicích pod Ondřejníkem či Velkých Karlovicích. K dalším zajímavým místům náleží kupříkladu Ostravice s muzeem slezského básníka Petra Bezruče a nedalekou přehradou Šance, zásobárnou pitné vody pro Ostravu, nebo Čeladná s jedním z nejkrásnějších golfových hřišť v ČR.

Celé území Beskyd je protkáno hustou sítí dobře značených turistických či cyklistických stezek, jsou zde výborné podmínky pro lyžování a na území CHKO leží nejméně deset rozhleden.

Beskydy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.