Spisovatel James Ellroy:
drsný život na vlastní kůži

Spisovatel James Ellroy:
drsný život na vlastní kůži

3. 3. 2013

Úsečný telegrafický styl, napínavost, drsný humor a pesimistický pohled na život v temných kriminálních příbězích... To je americký spisovatel James Ellroy, jeden z nejvyhledávanějších současných autorů detektivního žánru.

Má za sebou bouřlivý život. Narodil se v Los Angeles a jeho pravé jméno zní Lee Earle Ellroy. Když mu bylo deset let, jeho matku zavraždil pachatel, který nebyl nikdy vypátrán. To poznamenalo celý jeho následující život. Nedostudoval, vstoupil do armády, stal se závislý na alkoholu a drogách. Několikrát skončil i za mřížemi. 

V roce 1981 napsal svůj první román Brown's Requiem (1981), detektivní příběh drsné školy, částečně autobiografický. Po stopách nevyřešeného matčina případu se později vrátil ve své autobiografii Moje temná místa (My Dark Places). Dosud napsal kolem dvou desítek románů a mnoho z Ellroyových bestsellerů se dočkalo i filmového zpracování. Nejznámější je patrně kultovní film L. A. Přísně tajné (1997) s Kevinem Spaceyem a Kim Basingerovou v hlavních rolích.

Ke stěžejním námětům knih Jamese Ellroye, který slaví 4. března pětašedesátiny, patří zločiny a zkorumpovanost i v nejvyšších patrech americké politiky a policie.


spisovatelé
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.