Gotický klenot Karlštejn
zahájil turistickou sezonu

Gotický klenot Karlštejn
zahájil turistickou sezonu

1. 3. 2013

Hrad Karlštejn, jako jedna z prvních tuzemských památek, zahájil hlavní turistickou sezonu. Turisté jej mohou od 1. března navštívit každý den kromě pondělí. Gotický skvost si letos bude připomínat 40 let od natočení slavného filmu Noc na Karlštejně a připravuje k tomuto výročí výstavu kostýmů, řadu doprovodných akcí a speciálních prohlídek.

„Návštěvníci zatím mohou navštívit základní okruh s historickými interiéry Císařského paláce, kde byly soukromé a reprezentační prostory císaře Karla IV. V klenotnici spatří repliky české svatováclavské a říšské císařské koruny a uvidí také karlštejnský poklad představující kolem čtyřiceti exponátů, které byly dříve součástí kaple hradu a sloužily k církevním obřadům,“ sdělil kastelán Jaromír Kubů.

Druhá prohlídková trasa s nejcennějšími interiéry včetně kaple svatého Kříže bude zpřístupněna od 1. května. Třetí prohlídkovou trasou je vyhlídka z Velké věže, která má být v květnu a září otevřena o víkendech a od června do srpna denně podle otevírací doby hradu.

Na hradě se letos opět uskuteční mnoho kulturních akcí. V plánu jsou například tradiční koncerty nebo noční prohlídky. O připravovaných akcích hrad informuje na internetových stránkách www.hradkarlstejn.cz.

Gotický hrad Karlštejn založil v roce 1348 český král a římský císař Karel IV. Mezi českými hrady zaujímal zcela výjimečné postavení. Byl vybudován jako místo pro uložení královských pokladů, především sbírek svatých relikvií a říšských korunovačních klenotů.

hrady a zámky naše tipy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%