Papež na odpočinku: co vše
se pro Benedikta XVI. změní

Papež na odpočinku: co vše
se pro Benedikta XVI. změní

28. 2. 2013

Benedikt XVI. jako první papež po více než 600 letech odchází ještě za života ze svatopetrského stolce. Co všechno se pro něj po odchodu z čela katolické církve změní? Na základě materiálu stanice BBC přinášíme odpověď na to, jak budou nyní vypadat dny pontifika na odpočinku.

Jméno a titul

Papež bude užívat titul "emeritní papež" nebo "emeritní pontifik římský". Ponechá si své papežské jméno Benedikt XVI. a nebude se vracet k občanskému jménu Joseph Ratzinger. Jako oslovení se dál bude užívat "Jeho Svatost" - bude to tedy stejná praxe, jaká panuje třeba při oslovování amerických prezidentů. Všechny bývalé hlavy Spojených států se oslovují "pane prezidente", i když už jsou mimo úřad.

Nový domov

Benedikt bude nyní asi tři měsíce pobývat v letním sídle papežů v Castel Gandolfo. Pak se přesune do bývalého kláštera Mater Ecclesiae v jihozápadní části Vatikánu, který se pro jeho potřeby upravuje. Podle zpráv médií tam budou vatikánští zahradníci pečovat o 500 čtverečních metrů velkou zeleninovou zahradu a ovocný sad, aby si emeritní papež mohl dál dopřávat oblíbenou pomerančovou marmeládu z vlastních zdrojů.

Oblečení

Benedikt bude nosit prosté roucho v papežské bílé barvě, neobleče si tedy obyčejnou černou kněžskou kleriku ani kardinálskou červenou. Ve skříni zůstanou i všechny oblíbené doplňky, jako extravagantní klobouky. Namísto červených bot si obuje ručně šité hnědé boty, které dostal od mexických ševců během své loňské návštěvy.

Prsten

Papežský zlatý prsten zvaný také rybářský bude zničen speciálním stříbrným kladívkem, přesně podle tradice. "Předměty úzce spjaté s petrským úřadem musí být zničeny," sdělil Vatikán. Rozlomí se také Benediktova pečeť.

Povinnosti

Emeritní papež nebude mít žádné úřední ani oficiální povinnosti. Nezúčastní se konkláve, které bude volit jeho nástupce. Protože ale během svého pontifikátu jmenoval 67 ze 115 kardinálů, kteří se volby zúčastní, bude mít na jejich rozhodování přinejmenším nepřímý vliv.

Život v ústraní

Po oznámení rezignace papež řekl, že se po odchodu z úřadu bude modlit za církev. Jeho bratr Georg Ratzinger prozradil, že Benedikt by určitě rád poskytl radu svému nástupci, pokud by o ni nový papež stál. Velký díl času bude Benedikt věnovat četbě a studiu: po svém zvolení v roce 2005 si ostatně nechal do svého apartmá přivézt rozsáhlou knihovnu o 20.000 svazcích. Nejspíš se bude více věnovat i svým zálibám - hře na klavír, sledování oblíbených černobílých komedií a kočkám. V klášteře Mater Ecclesiae už na něj jedna kočka čeká, jmenuje se Contessina (Komtesa).

Sociální média

Papežův nedávno založený oficiální účet na Twitteru přestane fungovat. Jedním z posledních vzkazů tak zřejmě zůstane jeho středeční přání "Kéž by každý mohl zakusit radost být křesťanem a být milován Bohem, který se pro něj vzdal svého syna." Pravděpodobné je, že na Twitteru ještě dnes přibude jeho rozloučení. Počínaje pátkem bude Vatikán komunikovat skrze účet generálního sekretáře.

Zajištění

Ačkoli Benediktovy plány na penzi jsou skromné, bude jako biskup na odpočinku moci využívat velkorysé zdravotní péče a nejspíš se o něj dál budou starat jeho dosavadní lékaři. Provoz domácnosti zřejmě bude jako dosud zajišťovat skupina německých řádových sester, která ho provázela už během pontifikátu. Protože v moderních církevních dějinách je Benedikt prvním papežem, který se stahuje z úřadu, neexistuje žádný precedent, jak by se o něj měla církev postarat. Je však zvykem, že každá diecéze se stará o zabezpečení duchovních na odpočinku a bezpochyby se dobře postará i o emeritního papeže.

Georg Gänswein

Benediktův osobní sekretář zůstane dál na svém místě, zároveň ale bude pracovat i pro nového papeže.

Neomylnost

Idea papežské neomylnosti je často špatně vykládána. Neplatí totiž, že by papež byl neomylný ve všem, co dělá a říká. Ve skutečnosti První vatikánský koncil v roce 1870 stanovil, že "neomylnost" se vztahuje pouze na výroky "ex kathedra", tedy autoritativní výroky vztahující se na celou církev. Benedikt této možnosti neomylného výroku nikdy nevyužil a po odchodu z úřadu už samozřejmě ani nevyužije.  

papež
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.