Putování po Švýcarsku 1:
naše zastávka v Luzernu

Putování po Švýcarsku 1:
naše zastávka v Luzernu

4. 3. 2012

První delší zastávka při cestě do Švýcarska - Luzern!

Vystupujeme  z autobusu a máme 3 hodiny volna. Většina z nás přijímá nabídku průvodkyně k prohlídce města .Vyrážíme.

Luzern je hlavní město kantonu stejného  jména. Má asi 60 000 obyvatel a leží na břehu jezera Vierwaldsttetsee. Patří mezi turistická centra.

Zajímavá je zde nápadně moderní budova ze skla a oceli, jež se vypíná nad hladinou jezera. Je to Luzernské kulturní a kongresové centrum.

Další zajímavostí je Kaplový most ze 14.století. Tento most pro pěší přetíná řeku  Reuss. Kdysi se jednalo o část městského opevnění, které Luzern chránilo před útokem ve směru od  jezera. V 17.století byly deskové obrazy mostu zkrášleny výjevy z dějin Luzernu a příběhy ze života sv. Leodegarda a sv. Mauritia. Tito mučedníci se stali patrony města.

Kaplový most je nejstarším dřevěným mostem v Evropě a proměnil se v symbol  města. V roce 1993 jej zničil požár. Většina maleb byla restaurována nebo nahrazena kopiemi.

V Luzernu navštěvujeme jezuitský kostel sv. Františka Xaverského. Je významnou památkou na jižním břehu řeky  Reuss. Byl postaven v roce 1663-73. Barokní interiér oplývá štukovou výzdobou a nástropními malbami.

Další zajímavostí je Franziskanerkirche. Tento františkánský kostel pocházející z roku 1270 je nejstarším budovou v Luzernu. K  nejpozoruhodnějším prvkům interiéru se řadí renesanční chórové lavice a kazatelna ze 17.století a barokní nástropní malby.

V tomto městečku plného lidí, památek kostelů, kavárniček, květin,vody, úzkých uliček a obrovského tržiště zůstáváme tři hodiny a pokračujeme dále.

(z cestopisu naší čtenářky)

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.