Hrdý, procítěný moravský big beat,
to jsou stále sourozenci Ulrychovi

Hrdý, procítěný moravský big beat,
to jsou stále sourozenci Ulrychovi

21. 2. 2013

Padesát let společného vystupování, 40 let od chvíle, kdy založili skupinu Javory, a pět let od návratu k beatovým začátkům vznikem kapely Javory beat si na novém turné připomínají hudební legendy Hana a Petr Ulrychovi.

„Natočíme každý své profilové sólové album, to moje vyjde zřejmě letos, přičemž Hanka mi ho přeci jen orámuje svým typickým javorovským zpěvem,“ řekl Petr Ulrych před koncertem ve Švandově divadle v Praze. Sourozenci na něm představili své zatím poslední album. Vyšlo koncem minulého roku a má název Bratr sestry.

„Javory beat jsou svou energií podstatně odlišné od původní skupiny, ale v obou obsazeních jsme schopni hrát naše hity,“ podotýká Petr Ulrych. Upozornil, že už 15 let s nimi vystupují manželé Štruncovi – houslistka Kateřina a cimbalista Dalibor. Právě v příštím roce chtějí Ulrychovi zmapovat na společných vystoupeních obou uskupení svou hudební historii. Připravovat se na to budou letos.

„My však nejsme obrážeči letních festivalů. Zaplať pánbůh, máme své stálé publikum,“ uvádí Ulrych.

Lyrika a znamenitý zpěv

S partou spřízněných muzikantů na novém CD udělali něco jako domácí jam session. S přispěním Hany vytvořili 18 jednoduchých písniček, z nichž je cítit poctivý beat, moravská lyrika a špičkování klezmerské muziky. Mezi hudebníky jsou Miloš Koubek, který střídá elektrickou kytaru s klasickou a s ukulele, Jakub Šimáně často používající kromě běžné baskytary i tu bezpražcovou, akordeonista a klávesista Ondřej Strouhal a Pavel Plch hrající na perkuse a cajon.

V této sestavě předvádějí i na pódiu novinky, ale hlavně to, co posluchači dobře znají. Mají i ve svém věku neskutečnou energii a výtečné pěvecké výkony snad není potřeba připomínat.

Symbolem CD je figurka na obalu, kterou vyřezal ze špalku lipového dřeva valašský anonym. „Chvíli to trvalo, než jsem pochopil, že je to moje vúdú, můj věrný portrét,“ komentoval to Ulrych, který plastiku bere i na koncerty.

Sourozenecká harmonie

V dětství sourozence výrazně ovlivnila opera. Petr je o pět let starší, od sedmnácti byl tři roky mimo domov. Potom vzniká v Brně studentské divadlo a první jeho písničky, v nichž Hana zpívala druhé hlasy. Big beat Vulkán s názvuky folk rocku a spolupráce s vynikajícím kytaristou Alešem Sigmundem dvojici proměnily.

Jejich písničky dobyly hitparády a s rockovými Atlantis dosáhli sourozenci úspěchů i v zahraničí. Hana získala v roce 1971 Zlatou bratislavskou lyru. V roce 1993 se Javory stabilizovaly v dnešní podobě. Autorský a interpretační potenciál sourozenců využilo Městské divadlo v Brně, inscenace Koločava je trvalou součástí repertoáru a měla už na 160 repríz.

hudební legendy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.