Kmenové buňky nejspíš mohou
zachránit zrak při cukrovce

Kmenové buňky nejspíš mohou
zachránit zrak při cukrovce

19. 2. 2013

Jedním z velkých rizik doprovázejících onemocnění cukrovkou je poškození oční sítnice vedoucí až ke slepotě. Tento takzvaný syndrom diabetické retinopatie ohrožuje zrak milionům lidí – vysoký obsah cukru v krvi způsobuje poškození cév v sítnici.

Včasná kontrola cukrovky může toto nebezpeční snížit, ne však zcela odstranit. Léčba těch, kdo už zrak poškozený mají, je málo účinná, má nejisté výsledky a celou řadu nepříjemných vedlejších účinků. Přitom většinou spočívá pouze v regulaci hladiny krevního cukru, aniž by současně řešila komplikace cukrovky, jako je právě poškození zraku a slepota.

Vědci ze severoirské Queens University of Belfast nyní zveřejnili metodu, pomocí které lze diabetické poškození zraku léčit speciálními kulturami kmenových buněk. Ty, odebrané zdravým dárcům v laboratorních podmínkách, experti rozmnoží, upraví a pak aplikují pacientům s již vážně poškozenou sítnicí. Buňky se zabudují na poškozená místa krevního řečiště a obnoví jeho funkci.

Metoda je výsledkem práce mezinárodního týmu, na kterou Evropská unie přispěla částkou šest milionů eur. Na pracovišti s názvem Center of Vision and Vascular Sciennce Quenns University v Galway se řeší část většího projektu REDDSTAR týkajícího se léčby komplikací cukrovky. Pracují na něm špičkoví vědci z Velké Británie, Irska, Německa, Spojených států, Holandska, Dánska a Portugalska.

„Naše práce spočívá ve využití specifické kultury kmenových buněk, které odebíráme z kostní dřeně,“ vysvětluje ředitel centra, profesor Alan Stitt. „Hledáme také metody, jak je pak vpravit právě tam, kde je v organismu potřebujeme.“

Objev se brzy dostane do fáze klinických zkoušek, které napoví, nakolik je přelomový. Vše nasvědčuje tomu, že jedna ze závažných komplikací diabetu bude v budoucnu vyřešena.

cukrovka
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%