Hrajeme si

Hrajeme si

15. 2. 2013

Každý si rád aspoň  trošičku někdy zahraje. A vůbec nezáleží na věku. Stačí vhodná motivace a můžeme začít.

Když jsem na poslední schůzce seniorů sdělila, že si v klubovně uděláme zábavné soutěžní odpoledne ve skládání PUZZLE, mnozí se na mě koukali, jako by chtěli zjistit, zda jsem se právě nezbláznila. Ale já to myslela opravdu smrtelně vážně. Z mateřské školy, která každoročně organizuje Puzzliádu pro děti předškolního věku, jsem si vypůjčila materiál. V klubovně krabičky rozbalila a vysvětlila postup. Nejdříve byl dotaz, kolik má skládanka dílků.

Ze sedmi to prý snad všichni zvládnou hravě. Šetrně jsem prohlásila, že sedm nic není. Lepší bude 17. Senioři mé sdělení přijali s klidem a úsměvem. Jakmile jsem však nakonec prozradila, že Puzzle má dílků 77, začalo být rušno. Někteří si nechtěli ani troufnout začít. Nakonec si dali říct všichni. Nejmladší účastnice měla 58 let, nejstarším dvěma bylp 84 let. Ano, čtete dobře. Ročník 1929!!! Úctyhodné! Všichni měli stejné šance. Všechny skládanky měly stejný námět: pohádkového KRTEČKA.

Zpočátku to vypadalo, že jsme v mateřské škole a že si vlastně jen hrajeme. Ovšem to byl jen jeden důvod, proč jsem tuto soutěž udělala. Druhý důvod byl zcela jiný. Každý člověk, aby mohl řádně fungovat, zákonitě musí procvičovat vše, co jen trošku jde. A o to vlastně šlo. Nenásilnou formou si zde senioři procvičovali postřeh, rychlou reakci, jemnou motoriku, logické myšlení, zrak…

Po vysypání dílků na stůl jsem předpokládala, že první vítěz bude znám při nejlepším za půl hodiny. Ó, jak já se spletla! První  obrázek byl sestavený za 21minut. Podruhé tato seniorka  jiný obrázek sestavila za pouhých 16 minut. Obrovské překvapení pro všechny. Druhý obrázek byl sestaven za 29 minut a třetí za minut čtyřicet. Složení posledních obrázků - už i za pomoci ostatních - trvalo o hodně déle.

Všichni nakonec byli nadšeni. Jedni tím, že byli mezi svými vrstevníky a mohli  zkusit něco. Jiní proto, že si mohli  prostě zasoutěžit. A také takoví, kteří to chtěli jen vyzkoušet. Není důležité vědět, kdo přišel s jakým názorem. Ani to, kdo byl první nebo poslední. Hlavní je, že všechny tato hra nadchla. Mnozí dokonce prohlásili, že si tuto skládačku koupí, nebo si ji budou přát k narozeninám či svátku. Aspoň nebudou muset jen zbytečně koukat na televizi.

A to vlastně bylo účelem zajímavého odpoledne.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.