Foto

Pomazánkové máslo? Ne,
Tradiční pomazánkové

14. 2. 2013

Pomazánkové máslo by se nově mělo jmenovat Tradiční pomazánkové. Název výrobku by se měl změnit zhruba v polovině letošního roku. Přejmenování tradičního výrobku v polovině loňského října Česku nařídil Soudní dvůr EU. Podle něj se český produkt nemůže označovat jako pomazánkové máslo, protože neobsahuje dostatečné množství mléčného tuku.

"Konkrétní termín pro přejmenování lze předpokládat asi v polovině roku 2013," potvrdil mluvčí ministerstva zemědělství (MZe) Jan Žáček. Změnu názvu budou podle něj muset dodržovat všichni výrobci, jinak jim bude hrozit ze strany dozorových orgánů až třímilionová pokuta.

Milan Teplý, ředitel Madety, která je jedním z tuzemských výrobců produktu, považuje zákaz názvu pomazánkové máslo za nesmyslný. "Je to pitomost, my budeme vyrábět stále dál pomazánkové máslo," řekl. Podle něj by měla EU řešit své vlastní problémy a ne se věnovat regionálním potravinám. "Považuji to za bojkot, neslušnost a sprosťárnu," podotkl Teplý. Vozy společnosti Madeta jsou také nyní polepeny samolepkou s pomazánkovým máslem přeškrtnuté černou smuteční páskou a nápisem Vzpomínáme.

Choceňská mlékárna, která vyrábí Pomazánkové máslo již od roku 1979 a je jeho nejstarším výrobcem, vyčíslila jen náklady na zavedení nových obalů na 1,5 milionu Kč. Další peníze vloží firma do reklamy.

U lucemburského tribunálu Česko v roce 2010 zažalovala Evropská komise, která v EU dohlíží na dodržování pravidel. Podle nich výrazem "máslo" lze označovat jen ty produkty, u nichž mléčný tuk tvoří nejméně 80 procent. Problém je v tom, že české předpisy jsou mnohem tolerantnější, neboť umožňují toto označení používat u výrobků obsahujících nejméně 31 procent mléčného tuku.

Češi se už dříve pokusili pro pomazánkové máslo vyjednat výjimku, kterou však komise zamítla. Praha neuspěla ani se žádostí o to, aby pomazánkové máslo dostalo označení zaručená tradiční specialita. To je udělováno k propagaci tradičních výrobků se specifickým charakterem a chuťovými a technologickými vlastnostmi.

Podle průzkumu, jehož výsledky zveřejnila loni v listopadu firma STEM/MARK, bezmála dvě třetiny obyvatel Česka s přejmenováním výrobku nesouhlasí. Nejčastěji argumentují tím, že označení je tradiční a srozumitelné. Často si také myslí, že by do podobných věcí neměla Evropská unie zasahovat a měla řešit podstatnější věci, než jsou lokální názvy výrobků.

Evropská unie potraviny
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.