Anton Cermak: zachránil amerického
prezidenta, avšak sám přišel o život

Anton Cermak: zachránil amerického
prezidenta, avšak sám přišel o život

15. 2. 2013

Je to dojemný příběh v bohužel bohaté historii atentátů na hlavu Spojených států. „Jsem rád, že jsem to byl já, a ne vy,“ zašeptal před 80 lety, 15. února 1933, poté, co ho zasáhla kulka, starosta Chicaga Anton Cermak. Mužem, kterého chvíli předtím tento Čechoameričan zaštítil v Miami vlastním tělem a jemuž svá slova adresoval, byl americký prezident Franklin Delano Roosevelt...

Těžký průstřel plic

V únoru 1933 se ve floridském Miami Cermak setkal s Rooseveltem, svým dobrý známým, kterého coby demokrat výrazně podporoval při jeho nominaci na hlavu státu. Těsně po desáté večer nasedl prezident do otevřeného vozu, prohodil pár slov s Cermakem, když zazněly rány. Střílel vyšinutý dělník Guiseppe Zangara, přistěhovalec z Kalábrie, prezidenta však minul a zasáhl Cermaka a další čtyři lidi. Starostův stav se střídavě zlepšoval a zhoršoval, 6. března 1933 ale devětapadesátiletý Cermak na následky průstřelu plic v Maimi zemřel.

Při vyšetřování atentátník Zangara, trval na tom, že chtěl zastřelit Roosevelta, objevily se ale spekulace, podle nichž byl terčem od počátku chicagský starosta. Cermak totiž ve svém městě úspěšně bojoval s tehdy všemocnou mafií – za mřížemi skončil i obávaný boss Al Capone. A právě on si podle jedné verze Cermakovu vraždu objednal jako pomstu přímo z vězení. Mohla to však být i odplata za pokus o odstranění mafiánského předáka Franka Nittiho. Pomstít se možná chtěl i poražený exstarosta Bill Thompson, který byl s mafií často spojován.

Cílem byl starosta, tvrdil gangster

Atentát je obestřen i dalšími dohady. Podle vyšetřování bylo vypáleno šest ran – jenže Zangara měl pouze pětiranný revolver Smith & Wesson kalibru 32. Jednoho ze zraněných mužů ale údajně zasáhla kulka kalibru 45.

Po letech, v roce 1959, jeden z právě propuštěných gangsterů Roger Touhy uvedl, že Zangarova střelba byla jen kulisou pro skutečného střelce: „Cílem byl jednoznačně starosta Cermak, který mafii silně pouštěl žilou.“ Nejrůznějším spekulacím nahrával také fakt, že Cermakův vrah Zangara byl na tehdejší poměry nezvykle rychle odsouzen k smrti a popraven.

Z Kladna až do čela Chicaga

Antonín Čermák (narozen 9. května 1873) pocházel z kladenské havířské rodiny, která měla šest dětí. Ještě mu nebyly ani dva roky, když se rodina rozhodla vystěhovat do USA. Jako chlapec pracoval s otcem v dole v Braidwoodu u Chicaga a nedokončil školy. Do velkoměsta se přestěhoval v roce 1890, založil si povoznickou živnost, později spekuloval s nemovitostmi. Záhy se stal aktivistou Demokratické strany a v roce 1902 ho zvolili do illinoiského zákonodárného sboru, o sedm let později do chicagské radnice. V dubnu 1931 byl zvolen s převahou 200 tisíc hlasů starostou Chicaga, které bylo tehdy druhým největším městem USA. V té době tam také žilo přes 100 tisíc Čechů.

Cermak na svou původní vlast nezapomněl, angažoval se při vzniku Československa, které později, v roce 1932 navštívil. Přijel i do Kladna. Podle odhadu se na zdejším náměstí sešlo na dvacet tisíc lidí, kteří vzácného hosta málem ušlapali. Chicagský starosta pak vyšel na balkón radnice a promluvil – samozřejmě česky: „Jsem sťastný, že se opět nacházím na Kladně, kde jsem se narodil!“

Smrt oblíbeného starosty vyvolala v Chicagu obrovský smutek. Na poslední rozloučení se s ním na českém národním hřbitově v Chicagu přišlo rozloučit přes 150 tisíc občanů města.

atentát
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.