Fotoreportáž: MUNA
Všechny fotografie: Elena Valeriánová

Fotoreportáž: MUNA

4. 2. 2024

Muna ovlivňovala celá desetiletí život obce Mikulovice. Co se vlastně skrývalo pod tímto krátkým názvem tvořeným pouhými čtyřmi písmeny?

V roce 1938 po zabrání Sudet založeno vojenské skladiště (Heeresmunitionsanstalt Niklasdorf, potud MUNA), v roce 1940 přivedena železniční vlečka. Celková délka kolejí dosahovala 7 km. Výstavbu zajišťovali nuceně nasazení a snad i zajatci (po roce 1945 nalezen hromadný hrob příslušníků Rudé armády.)
Po roce 1945 sběrné místo Němců určených k odsunu. Po jeho skončení areál SNB, měl zde mít výcvikové středisko. Od roku 1950 53. dělostřelecká základna, inventarizovali a shromažďovali zde trofejní zbraně a munici. Měla zde také působit škola pro výcvik partizánů a diverzantů.
Na začátku 60. let zřízen vojenský útvar 8189, rozšiřování a dostavování areálu. Útvar spadal pod Ministerstvo vnitra, spravoval také detašované skladiště Smolkov u Ostravy, Hůrka u Králík a Adam u Mladkova (bývalé pevnosti).
Většinou zde byla skladována munice pro útvary raketových vojsk ČSLA, dále letecká munice, dělostřelecká a munice pro ruční zbraně. Jelikož se jednalo o zásobovací základnu, své depoty tu měly železniční, dílenské a i opravárenské útvary. Rovněž tak zde byla skladována trhavina určená ke stavbě přečerpávací elektrárny na Dlouhých Stráních. Útvar měl i vlastní hasičskou zbrojnici, kde s největší pravděpodobností byla dislokována vojenská hasičská jednotka.
V 70. a 80. letech zde sověti prováděli údržbu a snad i demontáž a likvidaci jaderných hlavic dle smlouvy SALT II.
V roce 2005 areál přechází do majetku obce Mikulovice, v roce 2009 snesena železniční vlečka. Z velké části areál nyní chátrá a je opuštěný.“ (zdroj: Wikimapia.org)

A přesně tak, jak praví uvedený zdroj, areál chátrá, ale není zcela opuštěný. Několik vojenských skladů je v osobním vlastnictví, jsou opraveny a upraveny k bydlení a nebo k rekreaci. Ale ještě více jich je zcela opuštěných, polozbořených a rozkradených. Je trestuhodné, že se obec nepokusila potenciál areálu smysluplně využít. Byla by to úžasná rekreační zóna, v bývalém vojenském prostoru jsou kilometry asfaltových cest, které ničí těžká lesní technika, kdysi nádherné lesy padly za oběť kůrovci a co nezničil kůrovec to zničili „lesní hospodáři.“ Na své si také přišli různí novodobí lapkové a vykradači, každému se něco hodilo buď na prodej anebo k jiným účelům. A zbyly jen žalující torza budov a černé skládky.

Dnes jsem pro vás připravila malou prohlídku MUNY Mikulovice. Snažila jsem se, aby fotografie nevyzněly tak černě, jak černý je současný stav MUNY.

 

Pro zajímavost:
https://www.chata.cz/chalupa/jeseniky/mikulovice-21/chata-lesni-lazne-muna-CZ7940/

 

 

 

 

fotografování Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.