Kryštofovo Údolí, perla která nezklame
Všechny fotografie: Eva Mužíková

Kryštofovo Údolí, perla která nezklame

31. 12. 2023

Kryštofovo Údolí v libereckém okrese můžeme právem nazvat skvostem vesnické architektury, protože při procházce si nelze nevšimnout řady nádherných roubených a hrázděných stavení i přízemních chalup.

Obec byla díky svému neobyčejnému profilu v roce 2006 prohlášena za vesnickou památkovou zónu a pojí se k ní zajímavá historie. Ve zdejším údolí totiž údajně pobývala spisovatelka Karolína Světlá, která tu čerpala inspiraci pro své dílo. Najdete tu i nádherný kostel svatého Kryštofa a krásnou zvonici. Na tuto cennou celodřevěnou památku z období raného baroka navazuje márnice, která byla v roce 1999 zrenovována.

Velkým lákadlem pro návštěvníky je železniční viadukt v Novině, části obce Kryštofovo udolí,  který je jako významná technická památka zapsán v Libereckém seznamu nemovitých kulturních památek České republiky. Most je součástí železniční tratě Liberec - Česká Lípa,  která byla jako poslední úsek někdejší Ústecko-teplické dráhy uvedena do provozu v roce 1900. Spolu s Ještědským tunelem tvoří podstatnou část dvoukilometrového úseku na libereckém záhlaví stanice Křižany (500 m n. m.) směrem k zastávce Novina .Má čtrnáct půlkruhově zaklenutých oblouků o rozpětí 12 metrů a jeho výška dosahuje 29,5 metrů. Uprostřed každého z těchto oblouků je otvor pro odtok vody. Nahoře je most opatřen kovovým zábradlím a lávkami, které umožňují se vyhnout projíždějícímu vlaku. Jako materiál na stavbu mostu posloužili lomový kámen, konkrétně diorit, který byl vytěžen při ražbě Ještědského tunelu mezi Křižany a Novinou. Na obklady a parapety mostu byla použita liberecká žula.

Údolím protéká řeka Rokytka, na jejíchž březích si počátkem jara můžete natrhat listy medvědího česneku, oblíbené pochoutky a ingredience mnoha pokrmů. Oblastí bývalých lomů vede pěší trasa a vyskytují se tu vzácné druhy rostlin a živočichů, například přísně chráněný mlok skvrnitý či netopýři.Pokud byste si chtěli po návštěvě Kryštofova Údolí výlet prodloužit, nedaleko najdete národní přírodní rezervaci Karlovské bučiny, unikátní oblast zachovalého komplexu bukových lesů, o nichž se na asi tříkilometrové naučné stezce dozvíte zajímavé informace.

Tento krásny kout našeho kraje, který leží od Liberce jen půl hodiny jízdy autobusem MHD, jsem navštívila dnes odpoledne. Jelikož jsem slyšela, že je zde mimo jiné k vidění nádherný viadukt a spousta vesnických chalup, které stojí za to, aby je člověk viděl na vlastní oči, neváhala jsem. Skutečnost překonala mé očekávání, je opravdu na co se dívat. Jelikož jsem se vypravila docela pozdě, až okolo druhé hodiny, nestihla jsem si prohlédnout celou obec, včetně muzea betlémú. Mnozí z vás zde jistě již byli a dají mi za pravdu. Pro vás, kteří by si chtěli udělat výlet do opravdu zajímavého koutu naší zemičky, přikládám pár fotek s titulky.

Zdraví vás jako vždy velice, turistika a taky trochu fotografka Bertice

 

(S využitím Wikipedie)

 

 

 

 

cestování města a obce příroda
Hodnocení:
(5.2 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.