Věk našich orgánů může předpovědět nemoci. Jak ho ale zjistíme?
Ilustrační foto: Pixabay

Věk našich orgánů může předpovědět nemoci. Jak ho ale zjistíme?

29. 12. 2023

Na první pohled se zdá, že stárneme všichni stejně, rok po roku, vráska po vrásce. Ale naše orgány stárnou různou rychlostí, která se nemusí shodovat s naším věkem chronologickým, který se odvíjí od data narození.

Ukazuje to nová studie, která pomocí krevních testů sleduje proteiny v určitých orgánech a jejíž výsledky mohou způsobit revoluci v péči o pacienty a vývoji nových léků.

Jak lidé stárnou, procházejí jejich buňky řadou biochemických změn, které vedou k poškození orgánů. Nová studie sledující proteiny, která byla v těchto dnech zveřejněna v časopisu Nature, naznačuje, že tyto změny nejsou jednotné: orgány jednotlivce mohou stárnout různou rychlostí a navíc daný orgán může u jedné osoby stárnout rychleji než u jiné osoby se stejným chronologickým věkem.

Zrychlené stárnutí

Autoři studovali 11 hlavních orgánů a uvádějí, že všechny z nich mohou podléhat „zrychlenému“ stárnutí, které je definováno hladinami určitých proteinů v krvi. Přibližně jedna pětina z více než 5 600 lidí, kteří se studie zúčastnili, měla zrychlené stárnutí alespoň jednoho orgánu. Tyto hyper-stárnoucí orgány mají podle autorů studie větší pravděpodobnost onemocnění a navíc znamenají riziko předčasného úmrtí.

Co jsou proteiny

„Proteiny (česky bílkoviny) tvoří spolu s nukleovými kyselinami nezbytné složky živých organismů. Jsou složené z dvaceti druhů aminokyselin a najdeme je ve všech buňkách i v krevní plazmě. Bílkoviny mohou být poškozeny vlivem volných radikálů; s věkem se tato poškození objevují častěji, ale může být i porušeno odstraňování poškozených bílkovin z organismu. Tyto procesy jsou součástí mozaiky pochodů, které vedou ke stárnutí organismu. Zdaleka však nejsou jediné,“ uvádí profesor prof. MUDr. Jaroslav Racek, DrSc., předseda rady Lab Tests Online (www.labtestsonline.cz)

 

LabTestsOnline.png
                                                                                                                            Ilustrační foto: Pixabay

 

Jaký má pro nás význam určování stáří orgánů?

Výsledky studie ukázaly, že biologický věk orgánu je spojen s rizikem onemocnění. Například zhruba 2 % účastníků mělo zrychlené stárnutí srdce – to znamená, že jejich hladiny krevních bílkovin souvisejících se stárnutím srdce se podstatně lišily od hladin ostatních lidí stejného věku. Autoři zjistili, že předčasně staré srdce bylo spojeno s 250% zvýšeným rizikem srdečního selhání.

„Testování proteinů souvisejících s věkem orgánů by mohlo pomoci vyvinout léčbu zdravotních problémů souvisejících s věkem a mohly by také vést k personalizovaným léčebným plánům“, říká Hamilton Oh, počítačový biolog na Stanfordské univerzitě v Kalifornii a spoluautor studie.

Porozumět stárnutí lidských orgánů má zásadní význam pro řešení globálních problémů spojených se stárnutím. A jak už bylo řečeno, mohlo by to způsobit revoluci v péči o pacienty, preventivní medicíně a vývoji léků. Nové biomarkery by mohly pomoci lidem také tím, že je nasměrují ke změně životního stylu a k cílené péči o jednotlivé orgány.  

 

Zdroj: Oh, H.SH., Rutledge, J., Nachun, D. et al. Organ aging signatures in the plasma proteome track health and disease. Nature 624, 164–172 (2023). https://doi.org/10.1038/s41586-023-06802-1

 

Lenka Sládková

 

 

 

stárnutí zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(1 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.