Sladká dobrota, povzbuzení nebo osvěžení – tyto dárky vůbec nejsou banální
Ilustrační foto: Babickarstvi.cz

Sladká dobrota, povzbuzení nebo osvěžení – tyto dárky vůbec nejsou banální

12. 12. 2023

Je to už téměř čtvrt století, kdy se na plátnech kin objevil film Čokoláda. Byl romantický, ale také trochu psychologický. Pamatujete, jak skvělá francouzská herečka Juliette Binoche coby majitelka čokoládové cukrárny flirtuje s kočovným hudebníkem Rouxem?

Zahrál si ho Johnny Depp a udržoval Juliette v neustálém napětí, když se ona marně snažila přijít na to, kterou její čokoládovou pochoutku má nejraději.

Čokoláda je málo čím překonatelný jedlý dárek, který babičky a dědečkové dostávají opravdu často. Proč ne? Pokud obdarovaný čokoládu nekonzumuje po celých tabulkách či bonboniérách, mohou pro něj mít každodenní kousek či dva kvalitní tmavé čokolády s vysokým obsahem kakaa dokonce drobné zdravotní benefity.

Výborný obal na nervy

Tmavá čokoláda obsahuje flavonoidy, což jsou antioxidanty, které pomáhají snižovat oxidativní stres v těle. Konzumace kakaa v čokoládě tak může přispět k ochraně buněk a snížení rizika některých chronických onemocnění. A to není jediná výhoda této pochoutky. Slyšeli jste už, že čokoláda dokáže „obalit nervy“? Nejde jen o libý pocit, který se v momentě rozlije po těle, když slaďoučký kousek vložíte do úst. Čokoláda může totiž zvýšit hladinu endorfinů v mozku a pomoci zlepšit náladu. Hořká čokoláda obsahuje kofein a teobromin, které zvyšují bdělost a koncentraci. Také může pomoci zlepšit krátkodobou paměť a kognitivní funkce.

Ale pozor, spolu s flavonoidy jsou v čokoládě v nemalém množství obsažené také přidané cukry a nasycené mastné tuky, které zdravotní výhody vůbec nemají. Takže pochutnat si, ale opravdu to nepřehánět s množstvím.

Někdo to rád houbové, jiný štiplavé

A teď zpátky k filmu Čokoláda a k čokoládě jako dárku. Dejte si, stejně jako herečka Juliette Binoche, práci a zjistěte, kterou čokoládu mají babička nebo děda nejraději. Vlítnout do samoobsluhy a popadnout tam ne moc drahou krabici pralinek ve tvaru mořských plodů, opravdu nesvědčí o originalitě. Navíc zdravé kakao bývá v těchto pochoutkách v menšině a převažují v nich nezdravé tuky a cukry.

Zkuste přijít na příští návštěvu s opravdu kvalitní čokoládou a zjistit, jestli to není ta, kterou má babička nejradši. Reprezentativně zapůsobí třeba hořká čokoláda, jejíž tabulka je velká jako papír formátu A4. Pokud prarodiče ocení spíš pralinky, vsaďte na pestrost a kvalitu. Jestliže je dědeček houbař a současně milovník čokolády, potěšíte ho hned dvakrát bonboniérou s pralinkami ve tvaru jeho lesních úlovků. A pro gurmány, kteří mají rádi štiplavou chuť, můžete zvolit třeba čokoládový krém s chilli.

Káva jako prevence řady nemocí

Jestli něco patří k sobě třeba jako chléb a sůl, tak jsou to čokoláda a káva. V řadě kaváren to vědí a k vašemu oblíbenému nápoji vám na talířek přidají i malou čokoládičku, nebo třeba v čokoládě obalenou mandli. Takže pokud jste už své prarodiče čokoládou zásobili dostatečně, můžete příště vybrat nějaký kávový dárek. Podpoříte i jejich zdraví.

Kofein obsažený v kávě pomáhá zvyšovat pozornost, bdělost a zlepšuje koncentraci, naopak odbourává pocit únavy. Řada studií prokázala, že má káva antioxidační vlastnosti a látky v ní obsažené mohou snížit riziko vzniku některých onemocnění, včetně srdečních chorob. Pravidelná konzumace kávy může podle vědců údajně snižovat i riziko Parkinsonovy nemoci, Alzheimerovy nemoci, cukrovky 2. typu a některých typů rakoviny. Dokonce se objevily informace, že by mohla káva posloužit jako prevence depresí. To se ale určitě nestane, pokud bude člověk pít kávu nedlouho před spaním, a pak kvůli tomu bude trpět nespavostí.

Na každý den jiná káva

Pro milovníky kávy se jako skvělý dárek hodí třeba degustační dárková sada káv, na níž si budou moci po čokoládě i u kávy otestovat, kterou že mají nejradši. Mimochodem, není nad kávu čerstvě umletou doma, k tomu se vyplatí pořídit třeba ruční mlýnek. Kdo rád experimentuje, určitě ocení koření do kávy A před Vánoci se perfektně hodí kávový adventní kalendář, který klidně může být společným dárkem pro babičku i dědečka, protože na každý den nabízí ochutnávku dvou porcí kávy.

Čaj namísto pralinky

Znáte ve svém okolí někoho, kdo nepije čaj? Možná neholduje ovocnému, ale dá si klasický černý. Anebo zelený, který díky jeho povzbuzujícím účinkům působí podobně jako káva. Mimochodem černé a zelené čaje obsahují polyfenoly, zejména katechiny, které fungují jako silné antioxidanty. Pomáhají ochraňovat buňky před poškozením volnými radikály a mohou mít přínos pro prevenci stárnutí a různých onemocnění. Některé druhy bylinných čajů, jako jsou levandulový nebo mátový čaj, mohou pomoci uvolnit stres a zlepšit náladu. A existují studie, které naznačují, že zelený čaj může pomoci urychlit metabolismus a podpořit hubnutí.

Pokud chcete prarodiče překvapit čajem v podobě, jakou nevídají každý den, pořiďte jim čajovou bonboniéru, kde místo čokoládových bonbónů najdou rozličné druhy čajů. V adventní době také mohou popíjet pro každý den speciálně určený čaj, schovaný v políčku adventního čajového kalendáře. A zajímavý nápad jsou také čaje, balené jako figurky na stromeček. Na rozdíl od těch čokoládových takovéto ozdoby vydrží na stromku možná i o něco déle.

Zkrátka čaj, káva a čokoláda jsou klasické dárky, které ale nikdy nezklamou a obdarovaný je zaručeně využije.

 

Zdeňka Lacková ve spolupráci s Babičkářství.cz

čaj káva vánoční dárky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.