Termoterapie a saunování aneb jak podpořit imunitu
Ilustrační foto: Pixabay

Termoterapie a saunování aneb jak podpořit imunitu

28. 11. 2023

Dárky, které zahřejí na duši, a hlavně na těle patří mezi velmi oblíbené nejen mezi seniory. Pokud právě podobný dárek vybíráte, přinášíme vám pár tipů, čím obdarovat vaše blízké, aby se cítili příjemně v teploučku.

Termoterapie – léčba pomocí tepla

Tepelná terapie, známá také jako termoterapie, představuje zavedenou metodiku léčby, která využívá teplo k relaxaci svalstva a potlačení bolesti a nepohodlí spojených s různými zdravotními obtížemi. Tato metoda je oblíbená u mnoha generací díky své klinické účinnosti a jednoduché aplikaci. V tomto článku si přiblížíme přínosy tepelné terapie a jak ji lze provádět v pohodlí domova. Stačí k tomu zakoupit vhodné pomůcky.

Co je termoterapie?

Teplená terapie, také nazývána termoterapie, je proces aplikace tepla za účelem relaxace a léčby bolesti a zdravotních problémů. Tepelné aplikace mohou být suché (např. teplovzdušné lázně) nebo mokré (např. teplé obklady s použitím hydrogelových kompresí, parafínové zábaly, lávové kameny nebo rašelinové zábaly). V rámci této metody se uplatňují různé formy tepla, jako jsou konvekční ohřev, infračervené záření nebo mikrovlnná terapie. Milovníci tepla si tepelnou terapii zamilují. Nejenže prohřátí organismu je příjemné, má to ale i řadu zdravotních benefitů.

  1. Uvolnění svalového napětí: Tepelná terapie má schopnost relaxovat svalstvo a uvolnit napětí v myofasciálním systému. To je užitečné zejména pro seniory, kteří často trpí bolestmi zad a svalovými diskomforty.
  2. Analgetický účinek: Přidání tepla zvyšuje průtok krve do ošetřované oblasti a tím i zlepšuje přísun kyslíku a živin. To může vést ke snížení vnímání bolesti a poskytnout úlevu pacientům trpícím artritidou, revmatismem nebo jinými degenerativními onemocněními kloubů.
  3. Zlepšení tkáňové flexibility: Tepelná terapie pomáhá zvýšit pružnost a pohyblivost kloubů, což může být pro seniory klíčové pro udržení jejich pohybové schopnosti.
  4. Redukce zánětu: Aplikace tepla může zmírnit zánětlivé procesy v tkáních a snížit otoky.
  5. Psychologické benefity: Kromě fyzických účinků má tepelná terapie pozitivní vliv na psychickou pohodu. Pomáhá uvolnit stres, zlepšuje relaxaci a přispívá ke zklidnění mysli.

V lázeňství se termoterapie používá v mnoha různých procedurách –patří sem i saunování.

Saunování

Saunování je tradiční praxe, která pochází z Finska a je oblíbená po celém světě. Jedná se o proceduru, při které se tělo vystavuje zvýšené teplotě v sauně za účelem stimulace pocení a následného ochlazení. Sauny jsou běžně dostupné ve veřejných lázních, wellness centrech, a někdy také ve sportovních klubech či hotelech. V dnešní době si lze domácí saunu pořídit i do malého bytu.

Princip saunování je jednoduchý. Sauna je místnost vybavená speciálním kamennými nebo elektrickými kamny, které zvyšují teplotu vzduchu. Teplota v sauně může dosáhnout vysokých hodnot, často kolem 70-100 °C. Vysoká teplota způsobuje, že tělo začne reagovat a produkovat pot. Pocení pomáhá očistit pokožku od nečistot a otevřít póry. Tento proces napomáhá uvolnění svalů a snížení stresu a napětí. Po pobytu v sauně je důležité tělo rychle ochladit. Schlazení lze provést buď v chladné sprše, ve studeném bazénku nebo dokonce v přírodní vodní nádrži nebo sněhu. Ochlazování pomáhá zlepšit oběh krve a poskytuje tělu úlevu po vystavení vysoké teplotě. Po ochlazení je doporučeno si dát krátkou pauzu na odpočinek, než saunu opět navštívíte. Celý proces se pak může opakovat několikrát.

Existují různé druhy saun, stačí vybrat tu, která vyhovuje vám:

Tradiční finská sauna: Finská sauna je nejrozšířenějším typem sauny. Vytváří se pomocí kamenných kamen nebo elektrických ohřívačů. Teplota v finské sauně dosahuje běžně 70-100 °C. Vlhkost v této sauně zůstává relativně nízká, obvykle pod 20 %. Finská sauna je známá svým suchým teplem a je oblíbená pro své uklidňující účinky.

Infrasauna: Infrasauny používají infračervené záření namísto ohřívání vzduchu. Infračervené paprsky pronikají do těla a ohřívají ho přímo, což umožňuje dosažení účinnějšího tepla při nižších teplotách než u tradiční sauny. Někteří lidé preferují infrasaunu kvůli tomu, že vnímají teplo jako měkčí

Parní sauna (parní lázeň): Parní sauny vytvářejí teplo pomocí ohřáté vody nebo páry. Teploty jsou obvykle nižší než v tradiční finské sauně, ale vlhkost dosahuje vyšších hodnot (více než 40 %). Pocení je intenzivnější. Parní sauny jsou známé svými hydratačními a očistnými účinky na kůži.

Ruská banya (báň): Tento typ sauny je tradiční v Rusku a východní Evropě. Podobně jako finská sauna, využívá kamenné ohřívače, ale vlhkost je vyšší. Často se používají přírodní byliny pro aromaterapii a venkovní ochlazování se provádí pomocí nádrží s vodou nebo dokonce ponořením do ledového bazénu či přímo do sněhu.

Domácí termoterapie

Pokud toužíte po domácí termoterapii, pak vězte, že možností je celá řada. Stačí jen pořídit ty správné pomůcky a můžete si užívat terapii teplem v pohodlí svého domova. Na trhu je velké množství produktů, které dokáže používat bezpečně i laik – jsou to různé nahřívací dečky, polštářky nebo zábaly. Velmi oblíbené jsou například nahřívací polštářky plněné třešňovými peckami, které dobře akumulují teplo a lze je využít při lokální tepelné terapii nebo jako příjemnou podpěrku hlavy nebo zátylku při čtení.

Nahřívací voňavé papuče jsou skutečným hitem. Pocit studených nohou trápí mnoho lidí. V určitém životním období tímto neduhem trpí až pět procent lidí, převážně žen. Nahřívací papuče si s tímto problémem skvěle poradí a navíc voní levandulí. Skvělou alternativou nahřívacích papučí jsou pak hřejivé ponožky, které ocení i muži. Tyto univerzální ponožky mají vyndavací gelové polštářky, které lze nahřát nebo naopak zchladit. Pak už stačí ponožky nasadit na bolavá chodidla a počkat, dokud nepřijde úleva od bolestí. Jsou ideální při chronických a dlouhodobých bolestech způsobených například artritidou.

A pro lidi, kteří trpí bolestmi zad, a ještě ke všemu jsou zimomřiví, je tu klasická a velmi oblíbená elektrická vyhřívací dečka. Případně existuje velká nahřívací podkrývka, která poslouží skvěle jako vyhřáté prostěradlo. Podložka o velikosti 150 x 80 cm je z příjemného a měkkého fleesu. Díky elastickým prvkům v rozích pokrývky ji snadno upevníte k matraci a podkrývka se nikam nehne ani během spánku. Teplotu lze snadno regulovat jednoduchým ovladačem s bezpečnostní pojistkou proti přehřátí.

Další variantou termoterapie je vlhká termoterapie. Sem patří různé zábaly, inhalace aroma olejů či parafínové zábaly. Věděli jste, že rašelinové nebo slatinné zábaly patří mezi nejoblíbenější typ termoterapie v lázeňství po celém světě? Není se čemu divit. Tyto zábaly pomáhají zvyšovat prokrvení těla, změkčují vazivo, zlepšují pohyblivost a také dokáží krásně prohřát tělo. Přináší úlevu od chronických bolestí kloubů a páteře. Rašelinový zábal je snadné si dnes dopřát i v pohodlí domova – inspirovat se můžete třeba ZDE.

Tepelná terapie je jednoduchý, efektivní a cenově dostupný způsob, jak zlepšit své zdraví a pohodu, a lze ji snadno provádět v domácím prostředí. Pokud však máte nějaké obavy ohledně svého zdravotního stavu, trpíte nějakým onemocněním nebo si nejste jisti, jak správně provádět tepelnou terapii, obraťte se na svého lékaře pro individuální konzultaci.

 

Martina Malá ve spolupráci s www.babickarstvi.cz

saunování zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...