Karlštejn se o víkendu
opět otevře veřejnosti

Karlštejn se o víkendu
opět otevře veřejnosti

1. 2. 2013

Jedna z nejnavštěvovanějších českých památek, hrad Karlštejn, už o tomto víkendu opět otevře své brány. Turisté mohou hrad navštívit každý únorový víkend od 10 do 15 hodin. Prohlédnout si teď mohou základní okruh s historickými interiéry Císařského paláce, kde byly soukromé a reprezentační prostory císaře Karla IV. V klenotnici uvidí repliky české svatováclavské a říšské císařské koruny a také karlštejnský poklad, představující kolem čtyřiceti exponátů. Ty byly dříve součástí kaple a sloužily k církevním obřadům.

Hlavní turistická sezona, kdy bude mít Karlštejn otevřeno každý den kromě pondělků, začne v březnu a skončí v listopadu. Od května pak bude zpřístupněna druhá prohlídková trasa s nejcennějšími interiéry včetně kaple svatého Kříže.

Na hradě se letos opět uskuteční mnoho kulturních akcí, v plánu jsou například tradiční koncerty nebo noční prohlídky. Hrad o nich informuje na svých internetových stránkách. Karlštejn loni navštívilo 231 tisíc lidí, což bylo o sedm tisíc víc než v roce 2011.

Výjimečný hrad
pro královské poklady
Gotický hrad Karlštejn založil v roce 1348 český král a římský císař Karel IV. Mezi českými hrady zaujímal zcela výjimečné postavení. Byl vybudován jako místo pro uložení královských pokladů, především sbírek svatých relikvií a říšských korunovačních klenotů. Výzdoba kaple sv. Kříže ve Velké věži je ukázkou vyspělého gotického malířství.

hrady a zámky naše tipy výlet
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.