Smaženice na svátečním
saku papaláše

Smaženice na svátečním
saku papaláše

5. 2. 2013

Železničářský dopisovatel Fanouš Rendl absolvoval četná dopisovatelská školení. Ochoz u Brna, Židlochovice, Prudká. Zde přednášeli fundovaní lidé, novináři, na slovo vzatí odborníci. Dráha se starala o úroveň dopisovatelů. A ti se dozvídají co je to zpráva, reportáž, úvodník, rozšířená zpráva. Do lavic jsou rozdány fotografie a je třeba je opatřit textem. Frantíkovi se dostává do rukou fotografie dvou děvčat na lavičce, z nichž jedna se otáčí. Fanouš ji opatřil textem: ,,Ty Máňo, nevíš, proč ten mladý výpravčí pořád chodí zjišťovat volnost vlakové cesty k naší lavičce, když koleje jsou na opačné straně?“

Fanouš se ve svém dopisování vymezil pouze na humoristické povídky. Jen jednou jej náčelník stanice zneužil ke zlidštění nudného textu. Od té doby si dopisovatel dával velký pozor, aby se jeho povídky nestaly zprávami o činnosti. Dalo se očekávat, že byl dopisovatel vyhodnocen a pozván na slavnostní udílení cen.

Je září. V lese rostou houby. V chatě pod lesem se koná velké setkání dopisovatelů. Je to jakási konference a večer má přijet celé podnikové a stranické vedení. Budou se předávat i nějaké věcné dary. Předepsán je společenský oblek. Pak bude následovat volná zábava.

Dlouho před zahájením všichni pozvaní odcházejí do lesů kolem chaty. I ten nejslabší houbař má zaručený úlovek. Při samotném aktivu má každý před sebou noviny a krájí to houbové nadělení. Nekrájí se akorát u předsednického stolu. Mlácení prázdné slámy od řečnického pultu nikoho nevzrušuje. Diskuse je plodná!

Přijíždí obvodní elita, stranická i podniková. Hlavní stranický boss si přiváží ženu. Na to, že je první po Bohu, mohl si přivézt lepší zboží. Tohle je jasná čtvrtá cenová skupina. Manželka to zcela určitě nebude. Ta dáma je již značně opilá a prezentuje se chraplavým, od chlastu a cigaret značně zdevastovaným hlasem. Stoly jsou sestaveny do podkovy. V čele předsednický stůl, po stranách sedí svátečně oblečení lidé v kravatách. Sláva, dary, potřepávání rukou. Je po společné večeři. Lidé si decentně otírají koutky úst papírovými ubrousky.

Najednou se do místnosti vřítí ona, průvodkyně stranického bosse. V podpaždí má velký kotlík, plný houbové smaženice. V pravé ruce třímá velkou lžíci. Tou nabírá z kotlíku smaženici a plánovitě obchází hosty u předsednického stolu. Každého se snaží nakrmit! Je namol a boss ji neokřikne!

Dopisovatelé zcela fascinováni hledí na tu scénu. Vrchní stranický činitel se zjevně baví. Hodně  vysoce postavených prominentů si nechává smaženicí doslova omazat hubu. Každý se bojí tu prominentní nánu poslat do pr..le! Dlouhé prsty protektora jsou tohoto konání mocnou záštitou. Přimražení dopisovatelé sledují tento úkaz ohromeni. Z očí takto krmených papalášů vyzařuje jakás takás omluva.

No a co! Trocha houbové smaženice na svátečním saku? Žádný problém!

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.