Nizozemská královna Beatrix 
předá trůn nejstaršímu synovi

Nizozemská královna Beatrix
předá trůn nejstaršímu synovi

28. 1. 2013

Nizozemská královna Beatrix krátce před 75. narozeninami oznámila, že 30. dubna abdikuje. Právě toho dne uplyne 33 let od chvíle, kdy Beatrix nastoupila na trůn po své matce, královně Julianě. Ta abdikovala v den svých 71. narozenin. Novým panovníkem se po Beatrix stane její nejstarší syn, 45letý princ Willem-Alexander.

Královna své rozhodnutí oznámila ze svého paláce v Haagu v projevu, který přenášela nizozemská televize i rozhlas. „Odpovědnost za naši zemi teď musí ležet v rukou nové generace. Jsem hluboce vděčná za velkou víru, kterou jste ve mě vkládali v těch mnoha letech, kdy jsem mohla být vaší královnou.“ 

Premier: Odevzdala srdce i duši

Ačkoli královnina abdikace není velkým překvapením, protože se o ní v posledních letech mnohokrát spekulovalo, vzbudila chystaná změna na nizozemském trůně velké emoce. Panovnice je totiž u veřejnosti velice oblíbená. Jako první odcházející královně osobně poděkoval premiér Mark Rutte, který se svým projevem vystoupil bezprostředně po ní: „Od své korunovace v 80. letech odevzdala nizozemské společnosti srdce i duši.“

Následník trůnu Willem-Alexander se stane prvním mužem na nizozemském trůně po více než 122 letech. Přeruší tak dlouhou šňůru panovnic, kterou kromě jeho matky tvoří jeho babička královna Juliana a prababička královna Wilhelmina. Willem-Alexandr je ženatý a má tři dcery. Další hlavou monarchie se tedy po něm s nejvyšší pravděpodobností stane opět žena.

Těžká rodinná tragédie

O možné abdikaci nizozemské královny se naposledy hlasitě mluvilo loni. Právě před rokem totiž královskou rodinu zasáhla tragédie, když prostředního syna panovnice, prince Johana Frisa, v Rakousku zasypala lavina. Od té doby je princ v kómatu. Velkým traumatem byla pro královnu i událost z roku 2009, kdy útočník vjel během oslavy státního svátku s její účastí autem do davu a zabil přitom sedm lidí.

Jedna z nejbohatších na světě

Nizozemská královna, celým jménem Beatrix Armgard Wilhelmina, princezna oranžsko-nasavská, je jednou z nejdéle vládnoucích evropských panovnic. Národ si naklonila svým civilním vystupováním (nechává si však říkat Vaše Výsosti), pracovitostí, životem bez skandálů a také uměleckými sklony. Doktorka práv Beatrix se totiž aktivně zajímá o malířství, balet a hudbu, sama je navíc i nadanou sochařkou. Magazín Forbes řadí Beatrix mezi nejbohatší ženy světa, a to zejména díky její účasti v britsko-nizozemské společnosti Royal Dutch Shell. 

 

 

Ženy vládnou Nizozemsku už od roku 1890

WILHELMINA

 (Wilhelmina Helena Pauline Marie oranžsko-nasavská, narozena 1880, zemřela 1962)

 Vládla v Nizozemsku celkem 58 let (1890 až 1948), tedy déle než jakýkoliv dosavadní monarcha v této zemi. Za její vlády země zažila první a druhou světovou válku, jakož i sestup Nizozemska z výšin koloniální velmoci. Za druhé světové války se stala inspirací pro nizozemský odboj a vůdkyní nizozemské exilové vlády v Londýně.

 JULIANA 

(Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina oranžsko-nasavská, narozena 1909, zemřela 2004)

 Během svého panování v letech 1948 až 1980 zažila 14 vlád a svými podpisy ukončila koloniální nadvládu v Indonésii (1949) a Surinamu (1975). U krajanů požívala velké uznání pro sociální cítění a snahu být co nejblíže lidu. Požadovala, aby ji neoslovovali Výsosti, nýbrž paní, což byla také reakce na velký odstup, který k lidu zachovávala její matka Wilhelmina. Například neváhala sfárat do uhelného dolu a na filmovém materiálu je zachycena také při pochodu ve vysokých holinkách během záplav v roce 1953, kdy zahynulo 1835 lidí.

 BEATRIX

 (Beatrix Armgard Wilhelmina oranžsko-nasavská, narozena 1938)

 Na trůn nastoupila roku 1980. Svým elegantním a přitom civilním vystupováním si naklonila téměř celý národ. Část dětství prožila v anglickém a kanadském exilu, kam její rodiče uprchli před Hitlerem. Žije v Haagu, disponuje velkým majetkem, ze zákona je členem vlády a častokrát se aktivně zapojila do politických jednání, panovníkovým právem je totiž určit osobu premiéra. Patří k nejbohatším ženám světa.

 


královská rodina
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.