Zápisník starého muže: Pitný režim
Ilustrační foto: Pixabay

Zápisník starého muže: Pitný režim

30. 9. 2023

Ach jo, ten pitný režim! Plně souhlasím, nic se nemá přehánět. Snad jen starší lidé údajně pijí málo a to není správné, dokonce je i nebezpečné.
Mám na to jednoduchý test. Prsty zmáčknu kůži na předloktí a pustím. Pokud se ihned vrátí původní zabarvení, je to v pořádku.

Ale při dehydrataci to místo zůstává chvíli bílé a původní zabarvení se vrací pomalu. Údajně proto, že hustá krev pomaleji prostupuje vlásečnicemi.

Stalo se mi na Krétě. Zaparkovali jsme auto z půjčovny a vydali se stezkou nahoru k jeskyni. Podle pověsti se tam narodil Zeus nebo snad jiný bůh, už si nejsem jistý. Před námi šla skupina lidí a přišlo nám vhodné se k nim připojit. Po chvíli zrychlené chůze jsme zjistili, že pití zůstalo v autě. Ne, nevracíme se! Cestou se nabízeli místní, že na oslíkovi nás tam vyvezou - za 30 euro pro oba. Nebylo to daleko, ani stoupání nic moc a šlo se převážně mezi stromy. Jenom ta žízeň se stupňovala. No co, nahoře u vstupu do jeskyně si něco koupíme. Jenže tamější bufet byl zavřený! Tak někde v jeskyni si loknu trochu vody. Neloknul. Všude byly kamery, kolem trasy zábradlí a tabulky se zákazem vybočení z trasy. Snad něco vydržím.

Zpátky dolů šli po asfaltové pohodlné cestě a ta ani nebyla o moc delší. Očekával jsem, že nějaké občerstvení cestou potkáme, ale nebylo tam. To už od žízně jsem vyloženě trpěl a přišly i opodstatněné obavy. U parkoviště byla nově postavená restaurace. Tak rovnou k toaletám, kde byla i samostatná umývárna. Pustil chladivou vodu, opláchl se a pil a pil, potom sebe znovu osvěžil a zase pil. Obrovské množství chladivé a velmi chutné vody z místního pramene. Pil jako deseti-vědrový velbloud!

Mezitím už se vylidnilo, jen my zůstali a personál se už začal zajímat. K jejich nemalé radosti jsme pak ještě poseděli na terase, vyměnili si pár zdvořilostních frází a nechali jim tam útratu nezvyklou na české turisty. Stejně mě všude v cizině pokládají za Němce. Tam jsem poznal, poprvé v životě a snad naposledy, co dokáže žízeň a zanedbaný pitný režim.

 

Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...