Foto

Každá desátá domácnost
má podpojištěný majetek

27. 1. 2013

Pan Karel si před pěti lety pojistil domácnost. Byl důkladný a do pojistky zahrnul všechny cenné věci. Od té doby si však pořídil celou řadu nového vybavení – sedací soupravu, televizi, počítač a nábytek do pracovny. Hodnota jeho majetku tím zásadně vzrostla.

Zhruba polovina zařízení bytu byla nedávno zasažena požárem. Problém vznikl v okamžiku, kdy pan Karel zjistil, že od pojišťovny dostane náhradu vyčíslenou v návaznosti na hodnotu zařízení domácnosti stanovenou před pěti lety. Tedy výrazně nižší, než by odpovídala aktuální situaci.

Problém takzvaného podpojištění majetku vyjde najevo při vyřizování pojistné události ve více než deseti případech ze sta. Na stejnou chybu narážejí i podnikatelé. Z nich má podle odhadů ČSOB Pojišťovny podpojištěný majetek firmy zhruba každý dvacátý.

„Na tento problém narazíme přibližně v 10 – 15 % případů u pojištění nemovitosti, zhruba stejné je to u pojištění domácnosti a u pojištění podnikatelského majetku je to přibližně pět procent. Lidé si sice majetek pojistí, ale nepamatují na to, že smlouvu je potřeba aktualizovat v návaznosti na to, jak hodnota majetku narůstá,“ uvedl ředitel Odboru likvidací pojistných událostí neživotního pojištění ČSOB Pojišťovny Marcel Klaban.

Podpojištění zjednodušeně znamená, že pojistná částka (suma, na kterou je ve smlouvě pojištěna nemovitost/majetek) je nižší než aktuální cena nemovitosti/majetku. Hodnota vybavení domácnosti totiž není konstantní. Když si koupíte třeba novou televizi, počítač nebo sedací soupravu, tato hodnota vzroste, což by se mělo promítnout i do pojistné částky v pojistné smlouvě.

„Často se ale bohužel stává, že klienti pojišťoven zapomínají pořízení nových věcí do seznamu pojištěného majetku zahrnout, čímž dochází ke zmíněnému podpojištění. Hrozí pak, že při pojistné události nedostanou od pojišťovny plnou náhradu, ale plnění krácené ve stejném poměru, v jakém je pojistná částka k hodnotě pojištěného majetku,“ vysvětlil Marcel Klaban z ČSOB Pojišťovny.

domácnost pojištění
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.