Co dělat při blackoutu?
FOTO: Hana Píchová

Co dělat při blackoutu?

16. 8. 2023

Často se píše o možný katastrofách, kalamitách, výpadku energií nebo dodávky vody, vlády pro takové situace připravují nouzové plány, jednotlivci, kteří si říkají preppeři, si anonymně na internetu vyměňují informace, jak se zabezpečit pro přežití v době „postapo“ tedy po apokalypse.

Všichni plánují, co bude pak...

My tady na výspě republiky už k prepperství nakročujeme mílovými kroky. Stačí malá bouřka nebo vichřice, někdy ani to ne, vypadne elektřina a to si pište, že nenaskočí hned. Přestane téct voda, lednička začne vykřikovat, že nemá proud, a pokud máte vybitý mobil, tak ani nemůžete nahlásit poruchu a musíte spoléhat na sousedy, že oni zavolají. První akce je, že běžíme do přízemí a do lavoru napustíme vodu, která zůstala ve vodovodním potrubí, aby bylo v čem si mýt ruce. Výhra je, když v konvici (elektrické) zůstala voda, tak máme možnost si udělat trochu čaje nebo kafe na vařiči, který je plynový, ale sám se nezapálí a je třeba najít sirky, v nekuřácké rodině je to problém. Vařit nejde, voda neteče, ohřát jídlo z pomalu tající mrazničky jde jedině na vařiči, protože mikrovlnka také nejde.

Pokud se to stane ve dne, dá se číst nebo jít ven, ale například pracovat na zahradě není moudré, není se pak kde umýt. Jenže většinou se to stane když je tma, bouřka nebo vichřice. V zimě je situace ještě horší, tepelné čerpadlo ani kotel na teplou vodu bez elektřiny nefungují, dům pomalu, nebo když je silný mráz, tak rychle, vychládá a nezbývá než zatopit v krbu, hledat další vrstvy oblečení, zásobu svíček a hodí se i láhev alkoholu a snažit se přežít do doby, než elektřina zase naskočí. Jenže co dělat? Na čtení je málo světla, televize a internet nejdou, mobil šetříme na nejnutnější telefonáty a počítač se pomalu vybíjí.

A tady nastupují výhody ručních prací, zvláště předení a pletení.

Klasický kolovrat není na elektrický pohon, pohání se šlapáním. Kromě nesporné výhody že nepotřebuje elektřinu, má šlapání do pedálů také zdravotní bonusy, prokrvuje nohy, zabraňuje vzniku křečových žil a trochu se pohybem zahřejete. Pro předení nepotřebujete večer moc světla, světlo z krbu nebo plamínek dvou nebo tří svíček je dostačující. Takové osvětlení by stačilo i pro tkaní nebo málo známé pletení na rámu – krosienky. Podobné je to s pletením nebo háčkováním, zvláště pokud jste zkušenější pletařka a nepletete složitý vzor. Jehlice a háčky jsou na ruční pohon, některé dnes dokonce mají svítící špičku, takže usnadňují pletení i ve tmě…tedy do doby než se vybije baterka, která je nabíjí.

Takže s ručními pracemi vás nějaká katastrofa - pokud jde o zimu, tmu a nudu - nerozhodí a deprese vám nehrozí. A přiznejme si i to, že pokud by taková situace trvala delší dobu, budete mít do budoucna pro výměnný obchod ve svetrech, čepicích a šálách nebo utkané metráži pořádně tvrdou valutu. Takže neváhejte, a hurá ke kolovratu, jehlicím a rámu, ať se to naučíte, dokud ještě elektřina jde.

 

 

domácnost hobby Můj příběh
Hodnocení:
(4.4 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.