Hudebni zážitky z mládí
Ilustrační foto: Pixabay

Hudebni zážitky z mládí

10. 8. 2023

Mojí celoživotní zálibou je cestování a hudba. V rubrice cestování jsem už několik článků zde uveřejnil. Zde se chci podělit o některé hudební zážitky z mládí. 

V roce 1968 jsem se ocitnul na zájezdu s CKM v Paříži. Toužil jsem se dostat na některý koncert do pažížské Olympie. Aznavour byl vyprodaný, a tak jsem zakoupil vstupenku na tehdy mě neznámou řeckou zpěvačku Nanu Mouskouri. Stálo mě to půlku kapesného, ale nelitoval jsem. Později patřila k mým oblíbeným.

Ještě jako dítě jsem jezdil s rodiči do Jánských Lázní do podnikové ubytovny. Jednou  na vánoce tam v kolonádě televize vysílala zábavný pořad a já jsem se dostal na jeho generálku. Mezi účinkujícími zpěváky byl tenkrát nejen mně neznámý Karel Gott. Mě však nejvíce uchvátil zpěv Judity Čeřovské. Zmíním také koncert Olympiku v hradeckém kině Reflektor, ale ne kvůli hudbě. Ostatně, pro řev v sále nebyla moc slyšet. Na koncert jsem se vypravil se dvěma spolužáky z ekonomky. Sraz jsme měli u nás v bytě. Jeden ze spolužáků šel první na neosvětlenou chodbu. Posléze se ozvalo řinčení skla, protože on prošel prosklenou výplní u vchodových dveří. Po jeho ošetření jsme však mohli jít na koncert. Nějakou dobu byla vedle dveří nezasklená díra a touto dírou si lidé zvykli procházet. Jednou matka požádala otce, ať zanese do vedlejšího domu sousedům ovoce ze zahrádky. Vedlejší dům byl naprosto stejný jako ten náš a otec tam rozbil snkleněnou výplň také.

Na vojně jsem potkal rovněž hradečáka a spolu jsme se ve volném čase s kytarou učili trampské písničky. Po vojně jsme to často uplatnili. V roce 1968 jsme spolu odjeli shlédnout koncerty na Bratislavské lyře. On měl v Bratislavě vdanou sestru a u nich jsme bydleli. Soutěž vyhrál Karel Gott se slovenskou písní Mám rozprávkový dom, což byl tak trochu dar organizátorům. Mně se nejvíc líbil Matuška s Vondráčkovou s písní To se nikdo nedoví. Ze zahraničních hostů tam vystupovala Julie Driscoll, zpěvačka soulového až jazzového zaměření, což nebyl můj šálek kávy. Za rok tam byli třeba kalifornští Beach Boys. Koncerty končily kolem půlnoci a my jsme se do postele dostávali tak ve dvě v noci. Jenže ve čtyři už po nás rajtovali jejich dva raubíři. Nakonec jsme spánkový deficit řešili tím, že jsme odjeli po obědě električkou na konečnou a v lese jsme si dali odpolední siestu.

Hodnocení:
(5.2 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.