Rok: únor

Rok: únor

31. 1. 2013

Leden končí, své si „odpracoval“, předává své žezlo 2. bratru  - ÚNORU.

Hned 2.den svého trvání přichází svátek HROMNICE. Údajně tento název pochází ze slova  „hrom“. Snad každý z nás zná spoustu pranostik k tomuto svátku. Zajímavá je třeba tato: “Na Hromnice musí skřivánek vrznout, i kdyby měl zmrznout.“ Zda letos zazpívá či nikoliv, to je zatím ve hvězdách.

Únor je vlastně obdobím masopustním. Toto období je každým rokem jinak dlouhé. Začíná vždy po 6.lednu a končí před Popeleční středou. Je to období plesů, tancovaček, dovádění masek. Dalším důležitým únorovým je Dorota - 6.února. To už by se mělo pomalinku „oteplovat“, protože se říká, že „O svaté Dorotě, uschne prádlo na plotě“.

V neposlední řadě nesmíme zapomenout na další jméno, které hlavně v posledních letech vešlo do povědomí lidí, především zamilovaných.  Ano, je to 14. únor, kdy v kalendáři najdeme jméno Valentýn. Lidé se obdarovávají malými dárečky a dělají si radost.

"Únor bílý, pole sílí," říká se už odedávna. Každý, kdo aspoň trošku pěstuje nějakou zeleninu, obilí, brambory či jiné, si přeje v únoru sníh. Aby si půda řádně odpočinula pod bílou peřinkou. Sníh si ale přejí i ostatní dospělí a děti. Jsou prázdniny a také lyžařské kurzy, takže si to přejí právem. Na zasněžených travnatých plochách můžeme vidět veselé sněhuláky. Pohled na usměvavé sluníčko a třpytivé sněhové závěje dávají dohromady příjemnou zimní atmosféru. Únorové dny se pomalinku prodlužují, sluníčko je na paprsky štědřejší. Jaro se nenápadně blíží. V únoru začíná 2.pololetí školního roku a mnozí žáci i učitelé jsou tomu velice rádi.

Stále musíme myslet nejen na sebe, ale i na zvířátka a ptáčky, kterým zajišťujeme potravu. Oni se nám brzy odvděčí svým nádherným zpěvem.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.