Open-source vs. uzavřený, komerční software: Jaké jsou výhody a nevýhody?
FOTO: Shutterstock

Open-source vs. uzavřený, komerční software: Jaké jsou výhody a nevýhody?

21. 7. 2023

V softwarovém světě vedle sebe stojí dva odlišné koncepty. Na trhu jsou k dostání jednak operační systémy, programy a aplikace s otevřeným kódem, tzv. open-source, které konkurují řešením uzavřeným. Ta jsou někdy označována jako komerční. Jaké jsou hlavní výhody a nevýhody těchto produktů?

První zásadní rozdíl je v ceně

Pro zákazníky se již na první pohled obě řešení často liší cenou. Neplatí to samozřejmě absolutně, ale open-source řešení bývá zpravidla cenově dostupnější, nejčastěji je takový software dokonce poskytován zcela zdarma.

Také komerční software s uzavřeným kódem je někdy dostupný zdarma, v takovém případě má ale často nějaká cílená omezení, například z hlediska funkčnosti, případně je vývoj zaplacen zobrazováním reklam. Velice často ale musíte licenci zakoupit, ať už jednorázově, nebo na bázi pravidelného ročního či měsíčního předplatného.

Obecně lze tedy říct, že komerční software s uzavřeným kódem bývá pro uživatele nákladnější variantou. Chcete-li si například na své PC pořídit operační systém, nejčastěji budete volit mezi poměrně drahým operačním systémem Windows a jednou ze zdarma dostupných distribucí systému Linux.

Stabilita softwaru

Za komerčně vyvíjenými programy zpravidla stojí firmy, které musejí dodat kvalitní a stabilní produkt. Zákazník si musí takový produkt oblíbit a musí mít jistotu, že jde o software, na který se může spolehnout a který je bezpečný. Dvojnásob to platí v případě softwaru dodávaného do firem.

Open-source řešení oproti tomu zpravidla nabízejí nižší úroveň stability. Software může být nekompatibilní s určitým druhem hardwaru, může i v poslední verzi obsahovat skryté, nebo dokonce vědomě zatím neopravené chyby. Proto tento software relativně častěji využívají technicky zdatnější jedinci, kteří si dokážou s chybami poradit a vše pro daný účel správně nastavit.

Jak se software používá?

Komerční software je často připraven k bezproblémovému používání ihned po instalaci. Případně je nastavení přehledné a relativně rychlé. Není-li tomu tak, obvykle se můžete spolehnout na detailní dokumentaci či aktivní podporu ze strany dodavatele. Tato relativní jednoduchost je ale vykoupena jistými omezeními, komerční software většinou nabízí omezenější možnosti z hlediska nastavení funkcí, nebo dokonce úprav toho, jak se software používá a jak funguje.

Open-source software je přesným opakem. Pro správné nastavení obvykle musíte patřit mezi nadprůměrně zkušené uživatele, zase si ale můžete vše přizpůsobit na míru svým potřebám. Kdo s open-source umí pracovat, získá nástroj, který přesně splňuje jeho požadavky.

počítače
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.