Páry, v nichž je žena starší, jsou často stabilní a spokojené
Ilustrační foto: Pexels

Páry, v nichž je žena starší, jsou často stabilní a spokojené

31. 7. 2023

Starší žena, mladší muž. Partnerský model, který stále budí zvědavost a pozornost. Většinou ženy slyší: jednou tě opustí, najde si mladší. Jde však spíše o mýtus než realitu.

Jak je možné, že se mladý muž zamiluje do starší ženy, když svět kolem něj nabízí spoustu mladých, atraktivních děvčat? To je otázka, která lidi napadá pokaždé, když vidí pár tvořený mužem a dámou starší než on. A pak přichází další otázka: jak dlouho ho to bude bavit, jaký má takový vztah perspektivu?

Přestože žijeme v době, kdy se společnost stala tolerantní k mnoha různým formám soužití, partnerství mladšího muže a starší ženy stále ještě vzbuzuje zvědavost, nedůvěru, mnohdy i pohoršení.

O tom, že některé lidi taková forma lásky přímo fascinuje, svědčí i současný úspěch knihy s názvem Láska ve špičce italské boty, kterou napsala rozhlasová redaktorka Blanka Malá. Popisuje v ní, kterak se v pětapadesáti zamilovala do o sedmnáct let mladšího muže. A navíc Itala. Takže je jasné, že slyšela reakce: tohle nemůže vyjít.

„Mám pocit, že jsem otevřela Pandořinu skříňku,“ říká, protože nyní dostává spoustu reakcí žen, které jí vyjadřují podporu, svěřují se jí se svými příběhy, děkují jí za to, že je přesvědčila, že po padesátce život nekončí. Popisuje v knížce například to, jak dlouho nemohla pochopit, proč má o ní její Agostino zájem, proč si vybral právě ji, starší ženu. Líčí i obavy z toho, co na to řeknou jeho rodiče. „Tak nejsem pitomá, říkala jsem si, co ten po mě asi tak chce, tenhle kluk, ale on vytrval a stále mi psal,“ líčí počátky jejich vztahu. Nakonec se rozhodla do Itálie odstěhovat, začala tam žít v pětapadesáti nový život a vše popsala v knížce.

Podobných případů přibývá. Souvisí s tím, že mnohé ženy nyní ve vyšším věku vypadají skvěle, jsou sebevědomé, nebojí se nových začátků a mnohé mladé muže právě proto přitahují. Ale v málokteré rodině rodiče zajásají, když jim jejich synáček domů přivede o pět, deset i mnohem více let starší přítelkyni a oznámí, že jde o vážný vztah či rovnou o svatbu.

„Vztah staršího muže a mladé ženy považuje mnoho lidí za společensky přijatelný, vztah starší ženy a mladšího muže naopak provokuje. Spousta lidí takovou ženu odsuzuje, ať už skrytě nebo otevřeně,“ říká sexuoložka Hana Fifková. „Dá se tomu rozumět, protože z hlediska evoluční biologie se dají vztahy starších mužů a mladších žen jako přirozené považovat,“ dodává. Připomíná, ovšem, že v dřívějších dobách bývalo běžné, že mladíka zasvěcovaly do sexuálního života starší zkušené ženy, mnohdy prostitutky. Jenže šlo více méně o obchodní vztah a ne o vztah partnerský.

„Nyní hledají někteří mladší muži u starších žen sexuální zkušenosti, ale nejde vždy jen o ně, mnohé přitahuje jejich duševní vyzrálost, nezávislost, ekonomická soběstačnost nebo třeba mateřská náruč,“ vysvětlila sexuoložka.

Největší mýtus je, že takový vztah nemůže mít dlouhé trvání, že žena muže takzvaně omrzí. Problém může nastat, pokud je muž výrazně mladší a časem začne toužit po dětech, které mu starší partnerka nemůže dát. Jinak ale v takových vztazích údajně nejsou žádné jiné potíže než ve vztazích v nichž není věkový rozdíl partnerů tak výrazný.

Pedagog zabývající se sexuální výchovou Justin Lehmiller provedl ve Spojených státech velký průzkum mezi ženami, které byly výrazně starší než jejich partneři, mezi těmi, který byly výrazně mladší a těmi, které byly v plus minus stejném věku. „Ženy, které byly starší průměrně o deset let než jejich partneři, byly ve vztazích nejspokojenější a nejoddanější ve srovnání s těmi mladšími i věkem podobnými. Jinými slovy, navzdory stigmatu spojenému se staršími ženami ve vztahu právě tyto vztahy prosperují,“ uvedl v hodnocení svého průzkumu pro časopis Psychology Today.

Proběhly i různé výzkumy a ankety snažící se zjistit, jaký věkový rozdíl mezi partnery je takzvaně nejlepší. Jenže, jak už to u výzkumů tohoto typu bývá, s realitou často mají pramálo společného. „Podle všech pravidel, pouček a závěrů výzkumů jsme s manželem naprosto katastrofální pár, který by spolu neměl vydržet déle než rok,“ říká šedesátiletá Dana, jejíž muž je o dvanáct let mladší. Seznámili se, když jí bylo necelých čtyřicet. „Takže já jsem byla rozvedená paní středního věku s dítětem, zatímco on byl zajíček, který navíc ještě vypadal mladší než ve skutečnosti byl. A ještě k tomu, světě zboř se, byl to můj žák z kurzu angličtiny. Takže já jsem sbalila svého studenta, jaká to hrůza. Ano, tak to vidělo mé okolí. Všechny mé kamarádky se uculovaly a naznačovaly, že si sice užiju kvalitního sexu, ale pak mě brzy opustí. Když jsme se vzali, ťukaly si na čelo. Teď už nic neříkají, ale je mi jasné, že nás stále hodnotí, pomlouvají, nechápou, že jsme pořád spolu,“ vysvětluje.

Podobných případů je mnoho. Zpočátku jim lidé nevěří a když zjistí, že se jejich předpovědi a obavy nevyplnily, jsou zaskočeni, překvapeni. Mnohdy jsou zaskočeni i překvapeni i samotní hlavní aktéři. Jedná se o důkaz toho, že když jde o lásku, o vztahy, o partnerské soužití, nikdo zvenčí by je neměl hodnotit, natož předpovídat jak skončí. Protože to přece nikdo neví, ani když jde o vztah, který je tak říkajíc na pohled správný, ideální, nevybočující z norem.

 

 

 

vztahy a sex
Hodnocení:
(4.8 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.