O našich potřebách
Foto archiv autorů, ilustrace Pixabay

O našich potřebách

7. 7. 2023

Potřeba, to je pojem silně relativní. Když se podíváme na internet, najdeme tam těch potřeb hromadu. Domácí potřeby, rybářské potřeby, potřeby sladké, chovatelské, zdravotnické, šicí, výtvarné, kancelářské. A mnoho a mnoho dalších.

Abychom našli docela normální, člověčenské potřeby, museli bychom na webu hodně dlouho hledat. Daleko rozumnější je podívat se, v tomto případě, do vlastní hlavy. Spíš tam najde člověk potřeby, které podvědomě cítí a ke svému životu potřebuje. Třeba potřeba domova, potřeba někoho blízkého, potřeba se k někomu přitulit, potřeba se pobavit, potřeba sportu, pohybu, odpočinku, přírody a třeba i potřeba těch nejintimnějších chvil.

Občas mívám i potřeby docela zvláštní. Ty se ale dají jen těžko naplnit. Třeba si někoho správně nasměrovat a pořádně ho někam nakopnout. Problém je v tom, že příslušní politici jsou, obvykle, pro tento případ, nedosažitelní.

Jan Zelenka

*

 

Potřeby je téma minimálně na seminární práci. Pokusím se ho uchopit zjednodušeně.

Potřeba je definována jako stav nedostatku (nebo nadbytku) některé z nezbytných složek základního uspokojení, které umožňují normální fungování lidského těla. Je provázena vnitřním duševním napětím, které nás vede k určitému chování, jehož cílem je její uspokojení. 

Nejčastěji se dělí potřeby na materiální a kulturní, biologické a sociálně-psychologické, resp. na potřeby základní a vyšší. Potřeby biologické, jako je potřeba spánku, potravy, dýchání, vyměšování, sexuální potřeba atd., jsou vrozené. Potřeby sociálně-psychologické jsou do jisté míry získané (např. potřeba citového vyžití, sebeuplatnění, společenského styku). Potřeba prožívat (nebo užívat) je potřebou zábavy, zážitků a dojmů, také uvolnění nahromaděného napětí. Potřeba poznávat se projevuje touhou po vědění, po rozšíření duševního obzoru.

Krátkodobé neuspokojení potřeb se nazývá frustrace, dlouhodobé deprivace.

Je rozdíl mezi potřebovat a chtít. Například potřebujeme jíst. Ale nepotřebujeme jíst třeba kaviár, pokud na něj máme zrovna chuť. Ten chceme.

Slova potřeba a potřebovat užíváme často. Frekvenční seznam češtiny uvádí slovo potřebovat na 279. místě z jednoho tisíce slov.

Mám samozřejmě potřeby jako každý člověk. Některé pěkně vyjmenoval Jenda (ovšem potřebu sportu jsem nepocítila nikdy – jen jsem třeba chtěla projet se na kole). Denně ale potřebuji chvíli klidu a ticha. A občas mám potřebu nemít žádné potřeby.

 Zdroje:

https://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/potreby
https://cs.wikipedia.org/wiki/Potřeba
https://cs.wiktionary.org/wiki/Příloha:Frekvenční_seznam_(čeština)/ČNK_SYN2005/1-1000

Věra Ježková

 

*

glosa životní styl
Hodnocení:
(5 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.