Obézní řidiči jsou při dopravní
nehodě mnohem víc ohroženi

Obézní řidiči jsou při dopravní
nehodě mnohem víc ohroženi

23. 1. 2013

Řidiči s větší nadváhou či přímo obézní lidé se stávají oběťmi dopravních nehod podstatně častěji než lidé s normální váhou. K tomuto závěru dospěli vědci z Kalifornské univerzity v Berkeley a ze Západovirginské univerzity.

Z analýzy vyplývá, že riziko úmrtí u řidičů, kteří mají velkou nadváhu, je o 21 procent vyšší než u řidičů se standardní hmotností. Pro řidiče s obezitou druhého stupně je toto riziko o 51 procent vyšší a při extrémní obezitě je dokonce o 80 procent vyšší.

Alarmující výsledky otiskl renomovaný britský časopis British Medical Journal (BMJ). Autoři studie Thomas Rice a Motao Zhu prošli v letech 1996 až 2008 více než 57 tisíc nehod. Zaměřili se na havárie osobních vozů podobné velikosti a vybavení, při nichž zahynul řidič alespoň jednoho z nich. „Analýza ukázala, že nebezpečí smrti roste s obezitou řidiče,“ píše časopis.

Odborníci se domnívají, že problém je u konstrukce vozů, která není přizpůsobena extrémům. Například bezpečnostní pásy si s velkou nadváhou příliš neporadí – během simulace kolize se ukázalo, že fungují hůře, pokud jde o udržení obézních osob v sedadle, a to kvůli "nadměrné měkké tkáni" v oblasti břicha.

„Obézní řidiči jsou zároveň náchylnější ke zdravotním problémům, což přispívá k vyššímu nebezpečí úmrtí v případě nehody,“ míní autoři studie. Roli také hrají vyšší setrvačné síly.

auta obezita řidiči
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.