Šmejdi dvakrát podvedli chytrou seniorku
FOTO: Helena Vambleki Červenková

Šmejdi dvakrát podvedli chytrou seniorku

4. 7. 2023

Moje osmdesátiletá sousedka, pro tento příběh ji pojmenuji Libuše Smrčková, je sečtělá vzdělaná ženská. Ve svém věku ovládá velice dobře chytrý telefon i internet, Whatsapp, Messenger, Facebook, zkrátka je nejchytřejší z nás, všechno ví a všude byla 3x.

Ale je hodná a ochotná ostatním starým sousedkám pomoci s SMS v mobilu, vymění baterii ve sluchátkách, nastaví radiobudík, navolí na ovladači televizní programy, objedná jim zboží z e-schopu, zařídí na bytové správě postřik proti mravencům...  

Loni na jaře přišla Libě na Fb zpráva od bývalé spolupracovnice, kterou už dva roky neviděla

oprava

 

Liba poslala telefonní číslo a pak kamarádce opsala kód, který jí na mobil přišel, aby si tím zajistila účast v soutěži. (Vůbec jí nebylo podezřelé, že odesílá kód, u kterého je upozornění, že se bude měnit přístupové heslo na profil Fb.) Vzápětí kamarádka psala, že vyhrály večeři v hodnotě 2500 Kč a chtěla číslo účtu, kam se má výhra poslat. Hurá, spolupracovnice si na ni vzpomněla, po dvou letech se konečně sejdou a ještě si spolu užijí zdarma extra luxusní večeři! Opět bez nějakého uvažování poslala své číslo účtu. Dále dle pokynů poslala ofocenou platební kartu z obou stran. (Proboha! To už je na zbavení svéprávnosti!!!)

Kamarádka psala další zprávy, že se těší, až se sejdou, přijede autem, potřebuje ale malou výpomoc, nutně teď ihned potřebuje v autoservisu dát za opravu auta 22 000 Kč, ale nemůže zaplatit, protože má nízký limit na kartě, ať jí Liba částku půjčí a hned jak dojede do banky, peníze pošle na účet. Liba sama tolik peněz na účtu neměla, ale kamarádka byla vždy splehlivá, určitě vše v pořádku vrátí, tak své bance povolila okamžitý kontokorentní výběr do mínusu. Peníze z účtu odešly a Liba chtěla napsat na Fb kamarádce zprávu, že právě peníze odeslala, ale už se na svůj profil na Fb nedostala. Zavolala jí teda na mobil, aby se přesvědčila, že peníze v pořádku došly.

Kamarádka byla překvapená, o čem to Liba mluví, že nic nechtěla, nic jí nepsala, o žádné soutěži neví, auto nemá, žádné peníze jí nepřišly. Nervózní Liba ji přesvědčovala, že přece před chvílí spolu komunikovali na Fb. Kamarádka prý na Fb už nejméně tři dny nebyla, jde se teda podívat, co se tam děje a proč z jejího profilu chodí Libě divné zprávy? Zjistila, že se na svůj profil nedostane, byl napadený hackerem. V tu chvíli si teprve Liba uvědomila, že naletěla podvodníkům a šla vše nahlásit na policii. Samozřejmě nic nepořídila, policie není schopna tyhle internetové podvody dohledat, tak pouze dlouhou hodinu popisovala do protokolu, co se jí událo. Liba odešla smutně domů a další měsíce žila velice skromně, aby co nejdříve splatila bance vypůjčené peníze. Příště už si dá pozor a na nic takového se nenechá nachytat. 

Tento případ má i pokračování, protože stejné zprávy o soutěži o večeři začal ihned hacker posílat jménem Libušky všem jejím kontaktům, takže i já jsem je dostala, ale už jsem o těch podvodech hodně slyšela, tak jsem napsala číslo telefonu 158 a byl klid :-).

Když se pak v létě podařilo hackerovi prolomit mé heslo k Fb účtu (přiznávám, že bylo hodně neodborně volené, ale to abych si ho zapamatovala hlavně já), začaly z mého profilu mým jménem také chodit podobné zprávy všem mým kontaktům. Kamarád dal upozornění na mou hlavní stránku:

 

2022-06-21-helena-cervenkova-a-hekr-1-.jpg

 

Ale to už druhý den zmizelo, hacker to samozřejmě smázl a dokonce si po pár dnech můj profil přejmenoval, vyměnil fotku a nechal tam jen info, že jsem chodila na Gymnázium P. Bezruče Frýdek-Místek a tu mou malou fotečku pod tím. No, a já už jsem se do svého profilu nikdy nedostala, protože Fb neuvěřil, že původním majitelem účtu jsem já.

zmena.png

Snažila jsem se ihned všechny své známe varovat ještě e-mailem, že mám Fb hacknutý, ať na nic neodpovídají, přesto se mi později ozvaly dvě známé, jedna přišla naštěstí "jen" o 4000 a druhá o 800. A to jsou toho plné noviny, plné zprávy...zkrátka, když je někdo neopatrný, pak pláče.

 

Vraťme se k naší Libušce. Konečně se trochu vzpamatovala z újmy, v lednu nám přidali za děti, důchody se nám zvedly, už může volněji dýchat a trochu i našetřila. Před týdnem Libě volal nějaký pán, pojmenujme si ho Sládek, že jí volá kvůli účtu bitcoinů, který si ona před několika lety založila. Že tam má zůstatek v hodnotě 25 000 dolarů a proč si je nevybere? Libě to bylo trochu divné, protože ano, účet si kdysi založila, ale zatím tam nikdy nic nevložila. Naštěstí nějaké tušení ji donutilo hovor ukončit, že tam žádné peníze nevložila, a proto ani žádné nechce. Druhý den pán ale volal znovu, že jí na e-mail pošle výpis z účtu, aby opravdu věřila, že tam peníze na její jméno jsou připravené k výběru. Nadiktovala celé jméno a e-mailovou adresu a dostala důkaz!!!

 11

 

Tohleto není Liby originál, to jsem samozřejmě zfalšovala já, stačilo zkopírovat nějakou krávovinu z internetu a připsat jméno a datum. Ale Liba opravdu uviděla na vlastní oči v rozmazaném, nečitelném, ale přesvědčivém "dokumentu s jejím jménem", že tam právě má přes 25 000 dolarů a uvěřila!

A 25000 dolarů, páníčku, to je půl milionu, čeká ji operace kyčle a následně lázně, to je finanční injekce, sláva, končí období uskrovňování a chudoby! Když pán znovu zavolal, vysvětloval, jak peníze za bitcoiny dostane a že musí peníze vybrat ještě dneska, protože hodnota bitcoinů začíná rychle klesat a přišla by o hodně svých peněz! Musí okamžitě zaplatit 20 000 poplatek za převedení bitcoinů do české měny a ty se jí samozřejmě poté vrátí. Liba zpozorněla, jestli teď vydá 20 000, to jí zbyde pár tisícovek a taky trochu zahlodal červíček, co když mě chce podvést?

"Já jsem důchodkyně, nejste podvodník a nechcete mě okrást?" Pan Sládek ji ujišťoval, že zloděj není a sama uvidí, až ji do dvou týdnů přijdou peníze na účet. Liba přece jen začala být trochu opatrná, protože dvacet tisíc je opravdu dost a co když ty hodně veliké peníze nedorazí do doby placení nájmu, z čeho ho zaplatí? Couvla a řekla pánovi, že si to musí rozmyslet a ukončila hovor. Zavolala kamarádce Ditě, která má syna právníka a poprosila, aby se ho zeptala, jestli tomu může věřit. Paní Dita Libu okamžitě varovala, že jestli jí chce někdo dát nějakého půlmilionu jen tak a ona musí za tu transakci dopředu zaplatit 20 000 Kč, tak to je podvod na první pohled a netřeba ani právnické rady. Ale naše Libuška, zaslepená vidinou hromady zlaťáčků, dala při dalším telefonátu panu Sládkovi přístup do bankovního účetnictví a ještě svým mobilem potvrdila povolení transakce k odeslání 20 000 korun.

Když se pan Sládek ani třetího dne neozval, že peníze na účet přišly, zavolala mu Liba, ale číslo už neexistovalo. V tu chvíli si uvědomila, že opět naletěla a šla znovu vše nahlásit na policii. Tam kontrolovali mobil, spojovali se s bankou, ale peníze už byly v nenávratnu, pak sepisovali dlouho protokol a Liba si teprve až při otázce na řeč pana Sládka uvědomila, že ano, měl trochu ruský přízvuk. Policista se ptal, proč jí nebyl podezřelý už ten ruský přízvuk. Nebyl, vždyť pán měl přece české jméno! Od policistů přišla smutná a ví, že vlastní blbostí přišla o dalších 20 000 a čeká ji znovu živoření.

Takže opakuju - a to jsou toho plné noviny, plné zprávy - když se i chytrá ženská nechá oblbnout vidinou bezpracného zisku, pak pláče. 

 

peníze šmejdi
Hodnocení:
(5 b. / 26 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.