Výsledky ankety k povinnému zálohování PET lahví hovoří jasně. Jsme proti
Ilustrační foto: Unsplash

Výsledky ankety k povinnému zálohování PET lahví hovoří jasně. Jsme proti

28. 6. 2023

V České republice se zvažuje zavedení povinného zálohování PET lahví. Diskuse na toto téma probíhají již dlouho, přitom úklidové akce ukazují, že PET lahve tvoří mezi pohozenými odpady pouze zhruba 1 % hmotnosti.

Černé skládky v obcích a odpady pohozené v přírodě tedy zavedení těchto záloh v žádném případě nevyřeší, byť často slýcháme opak.

Z ankety, která zjišťovala názor na povinné zálohování, vyšlo jasně najevo, že lidí, kteří jednoznačně nesouhlasí se zvažovanou právní regulací ze strany státu, je většina (63,1 %). Stát by tedy zákaz dosavadní možnosti volby, zda si lidé koupí nápoj v zálohovaném nebo nezálohovaném obalu, měl přinejmenším zvážit.

Téměř třem čtvrtinám dotazovaných by vadilo, kdyby zavedení povinných záloh znamenalo i zdražení platby za odpady. 64 % respondentů negativně vnímá fakt, že by pro vrácení peněz museli PET lahve skladovat doma a do obchodu je vozit zcela nepoškozené, tedy nesešlápnuté.

Povědomí občanů o velmi dobré tříditelnosti a recyklovatelnosti PET lahví je vysoké, třídíme ve velké míře, ačkoli zálohování není ještě zavedeno. A důsledné třídění plastového odpadu do žlutých kontejnerů považujeme za dostatečné.

Celkové výsledky ankety najdete na http://mojeanketa.cz/res/29727312854596/.

 

ekologie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.