Tip na aktivitu s vnoučaty
FOTO: Jana Vargová

Tip na aktivitu s vnoučaty

30. 6. 2023

Je roky vysledované, že většina vnoučat se těší zejména na letní pobyt u babičky. Bydlí-li prarodiče ve velkém městě, nabídka pro pobavení vnoučat je velmi pestrá. Jsou-li babi a děda motorizovaní, naskýtají se další možnosti v blízkém i ve vzdáleném okolí.

Také není problém najít si na inernetu zoologickou zahradu, lanový park, muzeum iluzí, návštěvní dobu hradů a zámků, jízdu vlakem s parní lokomotivou, let balónem, vznášení se ve vzduchovém tunelu, labyrinty stromové i jiné, kolotoče, cirkusy atd. atd.

Tak co třeba do ZOO:

https://www.i60.cz/clanek/detail/31077/do-prazske-zoo-nejen-za-zviratky

https://www.i60.cz/clanek/detail/31005/v-horni-pene-je-mozne-adoptovat-lva

Nebo do malého, ale nebývalé zajímavého muzea za letadly?

https://www.i60.cz/clanek/detail/31012/tip-na-vylet-do-vesnicky-liborezy-za-letadly

A tady se dětem bude hooodně líbit:

https://www.i60.cz/clanek/detail/30973/tip-na-vylet-bagrpark-v-autodromu-most

Pro ty, kteří se rádi projdou lesem i za hranice sousedního státu:

https://www.i60.cz/clanek/detail/30895/tip-na-vylet-k-nejsevernejsimu-bodu-rakouska

Trochu legrace, i když jen jednou do roka:

https://www.i60.cz/clanek/detail/30830/tip-na-vylet-navsteva-mezinarodniho-pristavu-v-bezerovicich

Nebo prozkoumat pěšky některá pražská zákoutí:

https://www.i60.cz/clanek/detail/30525/prochazka-po-casti-brehu-ricky-rokytky

A co takhle na rozhlednu a oblíbený kámen?

https://www.i60.cz/clanek/detail/30356/z-rozhledny-u-jakuba-se-nabizi-pohled-na-ceskou-kanadu

Či malou, ale milou, rozhlednu v Praze?

https://www.i60.cz/clanek/detail/30293/ne-kazdy-prazan-vi-kde-lezi-cibulka

Co doporučuji: začít s geocachingem. Člověk se dostane na místa, která by jindy minul.

https://www.i60.cz/clanek/detail/29811/diky-ukrytym-pokladum-objevuji-zajimava-mista

 

Když babička a dědeček bydlí na venkově, navíc v domku s velkou zahradou, lesem za plotem, polem, loukou, rybníčkem na dohled, to se přímo nabízí připravit dětem malou hru v terénu. Ta, kterou jsme téměř všichni dříve narození,měli rádi, bylo

HLEDÁNÍ POKLADU

Nebudu nic zastírat, poněkud více času, energie, fantazie, zajištění pomůcek zabere příprava. Předpokládám, že mnoho mých současných vrstevníků (70+) si teď klepe na čelo s poznámkou, že jsem se trochu, nebo i více, pomátla, protože si tento článek mohou přečíst děti a budou chtít něco podobného zažít. Myslím si, že děti nad deset let věku na internetu hledají jiné libůstky, ty mladší pravděpodobně na obrazovce počítače prohánějí zloduchy v různých hrách. Mě však myšlenka o odmítnutí neodradí, a půjdu se svojí troškou do mlýna v podobě několika rad. Tak vzhůru do přípravy (pro zjednodušení v odkazech bez dlouhých komentářů):

Terén: nehledat atraktivní lokality, využít to, co je v blízkosti včetně vlastní zahrady. Projít si místo s úmyslem vybrat vhodné skrýše pro lístky, obálky, krabičky a poznamenat si na kus papíru. Nespoléhat na paměť, v tom nejnevhodnějším okamžiku zklame. Zohlednit bezpečnost trasy (zejména se vyhnout silnicím). Připravit se na tzv. mokrou variantu - pro případ deště nebo chladného počasí - děti mohou hledat poklad i v domku nebo v bytě.

Délka trasy: pro děti školou povinné do cca 10 let max 2 km, najdou-li se starší, kteří chtějí hrát, o kilometr delší. Pozor, při této variantě je nutné, aby s dětmi šla dospělá a informovaná osoba.

Věk: Věk dětí určí, jak náročné a složité budou úkoly zejména, pokud si je budou muset přečíst.

Počet dětí: hledat poklad  jako sám voják v poli většinou nevede k velké zábavě. Pokud je "k dispozici" jeden človíček, je vhodné najít alespoň jednoho kamaráda, nejlépe dva. Pokud by se našlo více dětí, pak už by mohly být skupiny hledačů.

Motivace:
Varianta 1:
bez motivace, jednoduše jen připravit trasu označenou fáborky, po které děti jen jdou a neplní žádné úkoly. Místo pokladu označit a podle obsahu dovnitř umístit text, jak se vším naložit, ev. jak se rozdělit.
Varianta 2: bez motivace, ale na trase vyznačené fáborky umístit několik úkolů, jejichž splnění je na konci nutné doložit. Nejjednodušší, při jedné skupině hledačů, vše vzít s sebou do cíle. Například: předem rozstříhat obrázek na tolik kousků, kolik bude zastavení, a před hledáním pokladu obrázek složit. Bez splnění nebude poklad!
Varianta 3: stanovit téma - piráti, námořníci, indiáni, zvířátka, ztracená princezna apod. To je už složitější. Vše by mělo být uvedeno krátkým příběhem, jehož zakončením je nalezení pokladu. Tady se fantazii meze nekladou. Příprava nezabere hodinu, ale několik dní, protože to, co jedno odpoledne vymyslíte, budete další ráno chtít předělat.
Z vlastních zkušeností doporučuji realizovat variantu 2, pokud nejste pedagogové volného času na odpočinku.

Úkoly: nabízí se využít znalostí a zkušeností ze školy - matematické příklady, gramatika, překlady z cizího jazyka, pojmenování květin, stromů, zvířat, přiřazování vlajek ke státům, znaky aut,  text morseovkou...

Pomůcky - nezbytná příprava: nejčastěji fáborky, papíry, fixy, tužky, obrázky, kamínky, šňůrky, korálky, kroužky na klíče, kancelářské sponky, nůžky, lepidlo, gumičky ... záleží na tom, v jaké podobě budou připraveny úkoly, protože děti mohou i vyrábět s pomocí přírodnin.

Poklad:  co jiného děti čekají, než sladkosti. Doporučuji koupit čokoládové mince, z těch mají děti vždy velkou radost. Pro malé děti to mohou být omalovánky s pastelkami. Jde-li o děti z jedné rodiny, pak třeba hrací karty, malá stolní hra, pro děvčata navlékací korálky, pro kluky jednoduché skládačky, malé puzzle. Pamatujte, že každý jednotlivec chce svoji "uspořenou" - ulovenou část libry.

Poznámky:

  • Ačkoliv se výše uvedené informace dají zpracovat i pro starší děti, moje úvahy jsou cílené na ty mladší, tj. od šesti do deseti let. Pro starší se doslova nabízejí aktivity se zapojením aplikací v telefonech.
  • Kdyby se hra pojala jako půldenní výlet, bude to sice zápřah pro organizátory, ale na druhé straně společně strávené chvíle. Příprava bude složitější o nutnou znalost prostředí včetně případných jízdních řádů, otevření obchodů apod.
  • Co mají při podobných hrách děti rády, to je kartička, na kterou musí získat razítko z konkrétního obchodu, muzea apod.
  • Jako začátek hry se může hodit tento nápad: z textu rozstříhaného na proužky složit větu s dalším úkolem. Například:

20230622-120629.jpg   20230622-120853.jpg

  •  S ohledem na věk dětí si můžete připravit jednuduché otázky. Pro mladší děti třeba:
    (omlouvám se za kvalitu obrázku)

 

 20230629-113410.jpg   20230629-113422.jpg

  • Jednoduché šifry děti zabaví i pobaví, například: DAAALAŠAÍAÚAKAOALAUAPALAOATAUA (za každé písmeno ve větě je přidáno A)
  • A co takhle si s dětmi zahrát hry našeho dětství? Krvavé koleno, Honzo, vstávej!, kuličky, školku s míčem, školku s gumou, škatulata hejbejte se, skákání panáka, cukr-káva-limonáda, vybíjená, přehazovaná, drápky - určitě si kdekdo vzpomene na další.
  • Něco pozitivního? Vytáhneme děti do přírody, a když přidáme nějaký pohyb, rodiče  svěřených ratolestí určitě poděkují. :)
  • A když už jsme začali, musíme i skončit. Pro babi a dědu, nebo strejdu a tetu, kteří si dali hodně práce s přípravou hry, jako odměna budou upatlané, udýchané, ale hlavně spokojené tváře dětí.

A na závěr mého příspěvku? Jen malá poznámka s dovětkem: Příprava podobné pištkuntálie pro naše vnoučata se v různých kruzích jmenuje - projekt-. A vždy se vyplatí myslet v duchu pěti P: POŘÁDNÁ PŘÍPRAVA PŘEDCHÁZÍ POKAŽENÍ PROJEKTU.

Dovětek: podobnými aktivitami pomůžeme, aby si děti uvědomily, že svět kolem nich není jen

...-//.--./---/-.-./../-/.-/-.-./../----///

 

 

 

 

 

Letní soutěž 2023 rodina vnoučata
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.