Pozor na samotu, oslabuje
imunitu podobně jako stres

Pozor na samotu, oslabuje
imunitu podobně jako stres

2. 4. 2014

Poslední vědecké výzkumy ukazují, že samota je stejně nebezpečná jako stres. Badatelé z Ohio State University zveřejnili zprávu dokazující, že sociální izolace ovlivňuje imunitní reakce organismu, což vede ke zvýšenému riziku výskytu mnoha závažných onemocnění.

„Z naší práce zřetelně vyplývá, že nízká kvalita sociálních vazeb má za následek zhoršení zdravotního stavu a zvýšení úmrtnosti,“ konstatovala Lisa Jaremka z Institutu behaviorální medicíny na Ohio State University. „To sice víme už delší dobu, nyní se však zaměřujeme na výzkum konkrétních mechanismů toho, jak působí pocit osamělosti a společenské izolace na imunitní systém.“

Vědci ve své výzkumné zprávě uvádějí, že neuspokojivé sociální vazby a pocit společenské izolace v organismu fungují stejným způsobem jako stres. Umožňují všudypřítomným virům (zejména herpetickým) zvýšenou aktivitu, na kterou organismus reaguje vyšší produkcí určitých bílkovin, jež se jinak v organismu vyskytují při chronických zánětlivých onemocněních. Ty zase vedou k vyššímu výskytu koronárních onemocnění, diabetu druhého typu, artritidy a Alzheimerovy choroby. Urychlují také příznaky stárnutí organismu.

„Podařilo se nám bezpečně prokázat, že osamění účinkuje stejným způsobem jako stres, tedy že je vlastně plnohodnotným stresovým faktorem,“ uvedla Lisa Jaremka. „Zkoumali jsme při tom i vliv dalších faktorů, jako je kvalita spánku, věk, nebo celkový zdravotní stav, ale odezva na osamělost byla vždy stejná,“ uzavřela výzkumnice.

imunita samota
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.