České hory nabízejí výtečné
podmínky, opět lákají turisty

České hory nabízejí výtečné
podmínky, opět lákají turisty

18. 1. 2013

Po oblevě na začátku ledna přineslo počasí posledních dní na české hory opět skvělé lyžařské podmínky. Sjezdovky ve všech regionech nabízejí většinou až 70 centimetrů sněhu, místy téměř metr, a například na Ovčárně v Jeseníkách dokonce až 1,6 metru. V Jeseníkách či Krkonoších ale také nyní hrozí laviny.

Asi nejznámější český skiareál v krkonošském Špindlerově Mlýně nabízí podle vlekařů 50 až 90 centimetrů sněhu na sjezdovkách. Kromě toho je v okolí areálu upraveno téměř 50 kilometrů stop pro běžkaře. O víkendu zřejmě budou v provozu i všechny sjezdovky v Harrachově, včetně jeden a čtvrt kilometru dlouhé černé sjezdovky. V lavinových katastrech Krkonoš platí třetí stupeň lavinového nebezpečí.

Výborné podmínky k lyžování hlásí areály v Jizerských horách, až 80 centimetrů mají například v Černé Říčce v Desné nebo Kořenově - Rejdicích. V průměru půl metru sněhu je na Ještědu. Dostatek sněhu je i v areálu Říčky v Orlických horách, kde je na tratích až 95 centimetrů. Upravené jsou tam tratě pro běžkaře od Homole až po Rokytnici. Od 60 do 80 centimetrů sněhu leží na svazích v Červené Vodě a až 85 centimetrů v areálu Sněžník v Dolní Moravě, kde je v provozu 8,1 kilometru sjezdových tratí.

V Krušných horách na Klínovci je až 70 centimetrů sněhu a v provozu jsou téměř všechny lanovky i sjezdovky. Po pauze způsobené oblevou je už v plném provozu i Neklid na Božím Daru. V areálu na Telnici bude o víkendu v provozu kromě ostatních tratí poprvé v letošní sezoně Slalomák. V Klínech je otevřena Centrální sjezdovka, ostatní tratě vlekaři ještě zasněžují.

Výrazně se zlepšily lyžařské podmínky na západě Šumavy i v Českém lese. V provozu je největší železnorudský areál Špičák, a pokud bude dál sněžit, rozjedou se všechny areály včetně nejmenších. Tamní hlavní běžecké stopy o délce asi 100 kilometrů budou zřejmě protaženy v pátek. I zbytek Šumavy nabízí ideální podmínky. Na sjezdovkách nad Lipnem leží až 70 centimetrů sněhu, na Zadově je upravena tříkilometrová běžecká trasa a počítá se s protažením dalších.

Ve středních Čechách bude o víkendu poprvé v této sezoně fungovat všech pět středisek, třeba Monínec u Sedlce-Prčice má kolem 80 centimetrů sněhu. Na Vysočině bude otevřeno nejméně 13 sjezdovek, proti minulému týdnu více než dvojnásobek. Nejvíc sjezdovek tradičně funguje na Žďársku.

V Jeseníkách leží až 70 centimetrů sněhu. Dobré podmínky jsou třeba v areálu v Petříkově a rozjely se i vleky v nejvýše položeném středisku na Ovčárně. Stále tu však platí druhý stupeň lavinového nebezpečí.

Lyžaři mohou navštívit také řadu středisek v Beskydech. V areálu Ski Bílá je v průměru 50 centimetrů sněhu, v provozu jsou všechny sjezdovky. Podobná situace je v Mostech u Jablunkova, kde jsou v provozu dvě sjezdovky se třemi vleky. Ve Ski areálu Razula ve Velkých Karlovicích je na svazích asi 60 centimetrů sněhu, středisko chystá na víkend například i snowtubing, sáňkařské louky a kluziště. Upravováno a značeno je také 40 kilometrů běžeckých tras. Ski Areál Troják v Hostýnských vrších hlásí 40 až 70 centimetrů sněhu a dosněžuje trať pro slalom.

hory lyžování
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%