7 tipů pro snazší topení dřevem
FOTO: Shutterstock, OPOP

7 tipů pro snazší topení dřevem

30. 3. 2023

Topení dřevem nepřestává být oblíbené ani v dnešní době. Má totiž řadu výhod. Na druhou stranu vyžaduje manuální práci, která může být namáhavá. Proto vám přinášíme několik tipů, jak si vytápění dřevem co nejvíc usnadnit a zpříjemnit.

Pro občasné zatopení si v kamnech nebo krbu nejsou potřeba kubíky naštípaného dřeva. Leckdy si vystačíme i s balenými dřevěnými briketami.

Na druhou stranu, pokud dřevo využíváte jako hlavní zdroj pro vytápění domu, je nejlepším řešením zplynovací kotel na dřevo připojený na centrální topnou soustavu.

Kotel s manuálním přikládáním paliva

Nově vyráběné kotle mají řadu konstrukčních vylepšení, která usnadňují obsluhu. Přesto se nevyhnete jedné věci, a tou je pravidelné doplňování paliva, aby oheň nevyhasl. Víme, které parametry a funkce kotle umí přikládání zjednodušit a prodloužit intervaly, kdy do kotelny vůbec nemusíte.

1.   Pohlídejte si účinnost kotle

Každý kotel má stanovenou účinnost, která vyjadřuje, kolik energie paliva umí využít. Čím vyšší číslo, tím menší ztráty. Vybírejte kotel, který dosahuje účinnost přes 90 procent. Díky tomu spotřebujete méně paliva a nebudete muset tak často přikládat. Přitom budete mít doma stále příjemnou teplotu a ještě ušetříte.

2.   Naložte hodně dřeva naráz

Zkontrolujte také velikost přikládací šachty. Když je šachta prostorná, vejde se do ní dostatek dřeva, které pak postupně hoří po několik hodin. Můžete si vybírat mezi kotli, do kterých se vkládá palivo shora, nebo zepředu. Podle výkonu kotle se odvíjí i délka a velikost polen, která lze přikládat.

3.   Používejte vhodné dřevo

Hlavní pravidlo zní: spalujte pouze dřevo, které není vlhké. V ideálním případě by měla vlhkost klesnout pod 20 procent, k čemuž jsou potřeba obvykle dva roky. Pokud přikládáte dřevo, které není suché, připravujete se o část výhřevnosti a navíc dochází k poškození kotle či kamen i komína. Na rozdělání ohně můžete využít měkké dřevo, které se rychleji rozhoří. Tvrdé dřevo pak poskytuje stabilní žár a hoří pomaleji.

drevo_shutterstock (6).jpg

 

4.   Přikládejte v ideální dobu

Není nutné se starat, kdy přiložit, když se kotel umí sám připomenout. „Náš zplynovací kotel má chytrou řídicí jednotku, která na svém displeji zobrazí signalizaci, že dochází palivo,“ vysvětluje Ing. Roman Boczek ze společnosti OPOP. Nechte kotel, ať pohlídá množství paliva za vás.

5.   Přikládejte bez kouře

Jak přiložit, abyste se nenadýchali kouře? Pomůže odsávací klapka. Ta během deseti vteřin odsaje kouř z násypky do komína. Poté můžete otevřít dveře kotle a v klidu vložit nové dřevo bez zakouření místnosti.

6.   Přidejte akumulační nádrž

Nezbytným doplňkem zplynovacího kotle na dřevo je akumulační nádoba, která uchovává přebytečné teplo na pozdější dobu. Díky tomu zvládá dům vyhřívat i v době, kdy se zrovna netopí. Záleží na parametrech, ale může to být klidně celý jeden den bez nutnosti zatápění.

kotel_na_drevo_55kw (4).jpg

 

7.   Využijte stáložárnou vrstvu

Udržet teplo v domě umí také stáložárná vrstva. Pomalé hoření s udržováním žhavé vrstvy vám zajistí teplo po určitou dobu –⁠ například přes noc.

 

 

 

bydlení energie
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...