Místo mého srdce: Můj kraj
Všechny fotografie: Soňa Prachfeldová

Místo mého srdce: Můj kraj

31. 3. 2023

Místo mého srdce. Přesněji, místa mého srdce. Je to náš kraj. Jsou to místa kolem mého bydliště. Jsou to místa, která jsem 1000krát prochodila, místa, ke kterým mě váže celé dosavadní prožití mého života.

Jsou to cesty, kterými jsem provázela svoje děti do školky či do školy. Jsou to cesty, kudy jsem chodila s radostí do své práce. Jsou to různé polní cesty, kterými jsem chodila a chodím na procházky se svými psy. Jsou to cesty, kterými jsem se projížděla a projíždím na mém kole. Jsou to cesty mého života, mého srdce. 

V souvislosti s těžbou hnědého uhlí vznikla u nás dnes již oblíbená a hojně využívaná Radovesická výsypka. Krásy tohoto rozlehlého území již objevili turisté, cyklisté, pejskaři, mladé rodiny s dětmi na výletech. Na Radovesickou navazují již malebné vesničky vedoucí k úžasným kopečkům Českého středohoří. Vlastně celý náš Ústecký kraj je České středohoří se svými pozoruhodnými úkazy.

Všechny cesty, kterými se vydávám na cestu, mají někde svoji otočku a já se vracím zpět k domovu. K  našemu domu, k našim lidem, k našim zvířátkům. Mockrát jsem již psala o mých oblíbených místech v okolí, v upravené přírodě po těžbě uhlí, o výletech do Českého středohoří, jehož krásy mám za humny. Ráda poznávám krásy naší země, dříve i v cizině, ale doma je doma.

Nejsem básník, přesto spolu s K.V.Raisem mi dovolte říct:

Cestička k domovu
známě se vine.
Hezčí je krásnější
než všecky jiné.

Douška a šalvěje
kolem ní voní,
nikde se nechodí
tak jako po ní.

A kdybych na světě
bůhví kam zašel,
tu cestu k domovu
vždycky bych našel.

A kdybych ve světě
smutně se míval,
na téhle cestičce
vždy bych si zpíval.

Věřím, že otisky mých šlépějí na všech místech, kde jsem byla, zůstávají a v našem kraji několikanásobně. Nadchází jaro, musím zkontrolovat kolo, koupit psím holkám nové obojky, nechat si dát opět letní gumy na auto a hurá ven. Vše bude na svém místě, kopečky, údolí, potůčky, lesy, městečka i vísky. Buď požehnána naše Země, naše Domovino!

 

 

Místo mého srdce 2023 Moje poezie
Hodnocení:
(5 b. / 25 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.