Naše krajské město Zlín, místo, kam se vždy ráda vracím
Všechny fotografie: Marie Měchurová

Naše krajské město Zlín, místo, kam se vždy ráda vracím

25. 2. 2023

Ve Zlíně, tehdejším Gottwaldově, jsem strávila ty nejkrásnější čtyři roky svého života, a to léta studentská na Střední ekonomické škole, nyní Obchodní akademii. Maturovala jsem v roce 1967, kdy ve společnosti vláda uvolněná atmosféra, ve městě přežíval duch Tomáše Bati a všichni jsme očekávali změny k lepším zítřkům. Ráda vzpomínám na svůj první a poslední Majáles, na plesy - předmaturitní, stužkovací a nakonec maturitní v prostorách hotelu Moskva. Na nezapomenutelné taneční hodiny u proslulých manželů Mědílkových.

Na první fotografii je Kongresové centrum od architektky a zlínské rodačky Evy Jiřičné, dokončené v roce 2010, budova UTB a naše ekonomická škola. Na chodbách jsem se jistě potkávala, s tehdy neznámou kamarádkou z íčka, Libuší Křapovou, jež o dva roky po mě nastoupila ke studiu na Střední zdravotnoickou školu, která sídlila v přízemí a v 1. poschodí stejné budovy. 

 

Kongresové centrum

 

Město Zlín  je proslulé především baťovskou architekturou. Po revoluci, kdy výroba botů ve velkém v areálu Svitu skončnila, byly tovární haly opraveny a nyní slouží jako prostory pro Univerzitu Tomáše Bati, jako kanceláře a provozovny růzých firem, jako obchody a kavárny. V bývalé administrativní budově č. 21 Baťových závodů sídlí nyní Krajský úřad. Říká se jí Baťův mrakodrap.

 

Svit

Krajský úřad

 

Kavárna

Po padesáti letech jsem se ke studiu ve Zlíně vrátila, a to jako studentka Univerzity třetího věku. Získala jsem diplom v oboru digitální fotografie. Do třídy se mnou chodila i vzorná spolužačka Zdenka Žikovská, rovněž "íčkařka", která dojížděla na výuku asi 100km až z Jeseníku. Navštěvovala současně 2. i 3. ročník. Když jsme se měli na konci 3. ročníku rozejít, přemluvili jsme našeho pana profesora, všichni do jednoho jsme propadli, a ročník jsme si zopakovali. 

Přikládám pár fotek ze své závěrečné práce o architektuře opraveného a znovu otevřeného Obchodního domu. Budova byla postavena v roce 1931 na návrh dvorního baťovského architekta Františka Gahury. Rekonstrukce byla dokončena v roce 2018.

OD

 

Kuchař

 

 Schody

Detail

 Oko

 Zamilovaní

 

Dvakrát jsem se ve Zlíně zúčastnila módní přehlídky. Na jejich organizaci se podílelo také i60, a já jsem se tak mohla osobně seznámit se sympatickými "ičkařkami.".Přehlídky se konaly v prostorách bývalých průmyslových hal. 

íčkařky

  Děvčata

i60

Každoročně na přelomu května a června se ve Zlíně koná Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež s doprovodným programem.  V roce 2023 by se měl proběhnout již 63. ročník. První ročník se konal v roce 1961 a od roku 2010 přesahuje návštěvnost 95 000 dětí i dospělých.

 Festival

 

Mladí

Děti

 

Naposledy jsem navštívila Zlín minulý týden. Naši vnuci měli jarní prázdniny, tak jsme je vyvezli na výlet, spojený s návštěvou výstavy malíře Josefa Lady, která se koná v desátém poschodí v galerii obchodního domu.

Josef Lada (17.12.1887 Hrusice - 14.12.1957 Praha) byl český malíř, ilustrátor, karikaturista, scénograf a spisovatel. V dětství přišel o oko, což se projevilo na jeho charakteristickém plochém stylu. Mezi jeho nejznámější díla patří ilustrace k Osudům dobrého vojáka Švejka a řada jeho vlastních knih pro děti, např. O Mikešovi, O chytré kmotře lišce. Už za svého života patřil v Československu mezi uznávané umělce.

Předkládám pár fotografií vystavených exponátů:

 061-7.JPG

 

 Výstava

Hospodská bitka

Náves

043-14.JPG

Podzim

Vesnice

 

019-33.JPG

20

 

21

 13

 

15

10

 

Tak to byla pozvánka k návštěvě zajímavého moderního města uprostřed kouzené přírody Valašska.

 

(Použité informace - Wikipedie.)

 

 

kultura Místo mého srdce 2023 výstavy
Hodnocení:
(5 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...