Připojujete se k veřejné WiFi síti? V tom případě pozor na podvodníky, ktří mohou zneužít vaše data
Ilustrační foto: Ingimage

Připojujete se k veřejné WiFi síti? V tom případě pozor na podvodníky, ktří mohou zneužít vaše data

3. 3. 2023

Jste mimo svůj domov a snažíte se připojit k internetu přes veřejnou WiFi síť? Mějte se na pozoru. I v tomto případě na vás mohou číhat kyberzločinci a snažit se získat z vašeho mobilu či tabletu citlivá data. 

Vaše mobilní zařízení v sobě uchovává mnoho citlivých údajů. Od fotografií, přes kontaktní údaje, hesla až po přístupy do on-line bankovnictví. To všechno jsou přesně informace, které podvodníky zajímají.

Doma nebo v práci či ve škole jste připojeni přes zabezpečenou WiFi síť. Co ale třeba na letišti, v obchodním centru, v hotelu? Tam všude je vám k dispozici veřejná WiFi síť, která má ale většinou slabé zabezpečení a může být velice snadno zneužita podvodníky. Připojení k takové síti může být pro vaše data nebezpečné. Proto je třeba se na veřejné WiFi sítě připojovat s velkou obezřetností, rozhodně pak přes ně nevstupovat do internetového nebo mobilního bankovnictví nebo na jakýchkoliv stránkách zadávat citlivé údaje.

„Veřejné sítě se mohou také často vydávat za na první pohled známé sítě, například některého jídelního či kavárenského řetězce, přičemž jde pouze o další podvod a nalákání oběti. Na veřejných sítích se také často objevuje snaha o vylákání údajů k platební kartě nebo k instalaci softwaru, který následně komunikaci odposlouchává,“ uvedl pro Seznam Zprávy Jan Pinta, expert na kybernetickou bezpečnost v Thein Security.

„Obecně jde o fakt, že nikdy nevíte, kdo veřejnou wifi síť skutečně provozuje a jaké má úmysly. U přistupování na webové stránky, které nepoužívají šifrování, může dojít velmi snadno k odchycení celé komunikace – tedy všeho, co si na dané webové stránce uživatel prohlíží, odesílá, nebo třeba jaké vyplňuje osobní údaje,“ doplnil Pinta.

Jak podvodné WiFi sítě poznat a jak se jim bránit?

  • Věnujte pozornost názvu nabízené veřejné WiFi sítě. Pokud se jmenuje „Public Plzeň“, ale vy v Plzni nejste, je to podezřelé.
  • Jakmile je u veřejné WiFi znak otevřeného zámečku, mějte na paměti, že vaši komunikaci může kdokoli „odposlouchávat“.
  • Nepovolujte automatické připojování k neznámým WiFi sítím.
  • Pro zvýšení své bezpečnosti používejte VPN – virtuální privátní síť.
  • Pokud si nejste jisti zabezpečením používané WiFi sítě, nezadávejte nikam své citlivé údaje.
  • Za připojení k veřejné WiFi síti nikdy nic neplaťte ani nesdělujte své platební údaje nebo jiné osobní údaje, například rodné číslo nebo číslo občanského průkazu.

 

Jako užitečný návod, jak rozpoznat podvodné útoky, může posloužit Kybertest, který připravila Česká bankovní asociace. V něm si každý může vyzkoušet svou zdatnost v kybernetické bezpečnosti.

 

 

 

Česká bankovní asociace peníze šmejdi
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...