Jak vyzrát na cukrovku?
Změňte životní styl!

Jak vyzrát na cukrovku?
Změňte životní styl!

13. 1. 2013

Máte cukrovku! Tahle zpráva z úst lékaře pacientem obvykle otřese, ale přesto jen část nemocných lidí dokáže dlouhodobě změnit životní styl tak, aby se stav jejich choroby nezhoršoval. Cukrovka totiž nebolí, a tak po prvním šoku veškerá předsevzetí rychle vyprchají. Kampaň Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) nazvaná Aktivní diabetik proto radí pacientům, jak s diabetem žít pokud možno spokojeně a bez komplikací.

V Česku je podle odborných odhadů přes milion diabetiků, léčí se jich 825 000, ale dalších zhruba 200 000 o svém onemocnění neví. Cukrovka v počátečních fázích nemívá výraznější projevy. Obvykle se zjistí při jiném vyšetření, někdy až při vzniku komplikací, třeba když pacient upadne do bezvědomí nebo mu špatně fungují ledviny.

S nevhodným životním stylem je spojena cukrovka druhého typu. Většina pacientů má nadváhu, a tak jedním z prvních předsevzetí bývá zhubnout. Kampaň však varuje před extrémními dietami. Dietní změna musí být pozvolná a pokles váhy postupný. Čím je změna radikálnější, tím těžší je ji udržet.

Pacient by si podle garantky kampaně, nutriční specialistky Věry Stejskalové, měl pár dnů zapisovat všechno jídlo, vážit ho a pak se poradit o změně s dietologem. Při hubnutí je podle ní potřeba dát pozor na dia výrobky, mívají totiž stejný nebo i vyšší obsah tuku a podobnou energetickou hodnotu jako běžné výrobky. „Vždy by nás měla zajímat především energetická hodnota výrobku a jeho složení,“ říká Věra Stejsklová.

Diabetik by měl jíst šestkrát denně. Rozložení jídel do více dávek přispívá k vyrovnané hladině cukru v krvi, nenastávají výkyvy, jako když se člověk nají po dlouhém hladovění. Pacient musí přijímat dostatek bílkovin, vlákniny a vitaminů, omezit tuky, hlavně živočišné. Měl by si hlídat u sacharidů tzv. glykemický index, který udává, jak daná potravina zvýší po jídle hladinu krevního cukru. Přehled vhodných potravin najdete na www.aktivnidiabetik.cz.

Správnou hladinu cukru v krvi pomáhá udržovat pohyb, pro diabetiky se doporučuje chůze, jízda na kole, posilování či plavání. Vybranému sportu je vhodné se věnovat každý den alespoň půl hodiny, ideálně hodinu. Kampaň připomíná také význam prevence, diabetik by měl chodit na preventivní prohlídky. Přehled prohlídek hrazených z pojištění je na webu VZP.

cukrovka
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...