Aby také ne, v provedení Michala Skalského tvoří svým způsobem středobod zájmu hostů. Ono není divu. Jídla, která šéfkuchař připravuje, a jejich provedení, jsou zrcadlem gastronomické historie tamního kraje.
Nejde o zkostnatělou tradici, ostatně některé krmě původ pod hřebeny Beskyd nemají. Kupříkladu jakkoliv zde vždy byla v podhorských chalupách jedním ze základů jídelníčku kyselica, Skalský svého času nasadil kulajdu. A lidé se po ní doslova utloukali.
Díky přemnožení černé zvěře je tu téměř stále k mání zvěřina. Kančí kýta na smetaně s karlovarským knedlíkem je šperkem Skalského jídelníčku. K té postupně přibývají další druhy, vždy podle jejich doby lovecké sezóny.
Jinou jistotou jsou ryby. Pstruzi ze dvou vlastních rybníčků v areálu bývají častou na prvních místech volby mlsných. Ale i candát na grilu – může ho provázet třeba heřmánková omáčka a batátové pyré. Kdo se vyžívá ve sladké kuchařině, může v mantinelech krajových specialit zavolit tvarohové knedlíky s ovocem toho kterého druhu, jaké sezóna postupně nabízí a vanilkovou omáčkou. Fandům bezmasých jídel se zase líbí taková jáhlová kaše, červená řepa a ořechy. Či špenátové domácí vareniky s bylinkovou omáčkou. Zarytí „masožrouti“ zase nedají dopustit na marinovaná uzená Juráškova žebra.
Abyste při obžerném hodování neměli obavy o svou váhu je zde k dispozici vnitřní bazén s výhledem na malebnou okolní krajinu. Také tři druhy saun - bylinková, parní a venkovní finská. K tomu všemu ještě masážní programy a privátní vířivka. Jak vidíte, obava o linii nehrozí ani když si při obědě či večeři pravidelně přidáte některé ze Skalského znamenitých kreací.
Při restartu po neblahých časech pandemie tu byla kuchyně jedním z nejsilnějších magnetů. Hosté se zde objevili vždy hned po ukončení obou etap covidových uzavírek. Brzy se také vrátily svatby a společenské akce tak dlouho zapovězené.
Jedna rada nakonec. Pokud máte problém se rozhodnout pro letní nebo zimní sezónu, zvolte obě. V Beskydech je v obou ročních obdobích kouzelně.
Milan Ballík