Bazilišek
Ilustrační foto: Pixabay

Bazilišek

11. 11. 2022

Určitě jste už slyšeli, že se někdo chová jako bazilišek, vypadá jako bazilišek a jako bazilišek škodí? Zjistila jsem, že vůbec nevím, jak bazilišek vypadá, a tak jsem začala pátrat. Z různých zdrojů jsem zjistila toto: Bazilišek  je ohavná a strašná bájná bytost smíšená z ptáka a plaza. Všichni hadi slyší na jeho syčení, je tedy vládcem hadů.

Baziliškův jed byl prý tak mocný, že kopím, kterým bylo zvíře zahubeno, mohl přenesením jedu zahynout i jezdec s koněm.

Bazilišek se prý rodí z různých červů, kteří v sobě mají ďábelské přimíšení jedu jako třeba ropuchy. Když ropucha otěhotní a spatří hadí vejce, usedne na ně a sedí na nich, dokud neporodí své mladé. Mláďata ropuchy zahynou a ropucha sedí dál na hadích vejcích, dokud se v nich neprobudí život. Mladý bazilišek prolomí skořábku a potom se zahrabe 5 coulů do země hluboko, kde dorůstá. Když doroste, vyleze ven a zabije všechno, co mu přijde do cesty. Tam, kde mrtvý bazilišek shnije, ať je to na poli, nebo v domě, šíří kolem sebe zkázu a mor.

Podle oficiálních záznamů nebyl bazilišek spatřen nejméně čtyřista let (což podle nejnovějších záznamů není pravda).

Tak si myslím, že raději budeme tomu kdo škodí, říkat místo bazilišek chameleon. Chameleon sice nezabije, ale rád mění své barvy, aby ho příště ten, komu uškodí, už nepoznal.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.