Bleskovka: Rozhledna u Děbolína
Všechny fotografie: Julie Vargová

Bleskovka: Rozhledna u Děbolína

3. 10. 2022

Bleskovka v mém pojetí znamená krátkou a zevrubnou prohlídku některého zajímavého místa. Buď kvůli zvědavosti a nedostatku času, nebo kvůli málo času vzhledem k dalším procházkám a prohlídkám, protože toho chci vidět více. Tentokrát jsem po cestě z Jindřichova Hradce směrem na chalupu odbočila k rozhledně Rýdův kopec. 

Auto je nutné ponechat v obci Děbolín, od Jindřichova Hradce vzdálené asi pět kilometrů. Velmi dobře se sem jede na kole po vyznačené cyklostezce. Od středu vesnice je to po červené turistické značce k rozhledně něco málo přes kilometr. Několik set metrů se jde po silničce mezi staveními, z nichž některá jsou obklopena pěkně upravenými zahrádkami. Po opuštění zástavby se napravo i nalevo odkrývá pohled do nedalekého kraje s kulisou zvuků aut jedoucích po silnici směrem do Hradce, nebo naopak do Kardašovy Řečice. 

Turisté zdejší rozhlednu navštěvují od roku 2015. Jméno Trigon se vyskytuje méně, rozhledna ve výšce 551 m.n.m.  je známější díky nedalekému Rýdovu kopci, který se "vypíná" 553 m.n.m. Po překonání 44 metrového převýšení z obce k cíli se mezi stromy objeví převážně dřevěná konstrukce. Věž měří 33 metrů a na vyhlídku ve výši 24 metrů vedou dvě schodiště: po ocelovém se musí zdolat 102 schodů, po dřevěném 128 schodů. Při jasném počasí je vidět do okolí Jindřichohradecka, při velmi jasném počasí je možné zahlédnout vrcholky Alp. Na co se turista dívá, si může nahoře přečíst na obrazových informačních panelech. 

 

                                                                        

                                                  Dvojí schodiště

                                                                 Dvojí schodiště

 

Pár metrů od paty rozhledny na bílé zdi božích muk je připevněna modrá cedule s textem Ladislava Stehlíka. Přiznám se, že mi toto jméno nic neříkalo, zaplnění prázdného místa mi poskytl až internet.  https://cs.wikipedia.org/wiki/Ladislav_Stehl%C3%ADk  K textu jsem se několikrát vrátila nejen v myšlenkách, ale i díky další návštěvě tohoto zajímavého místa.

 

                                            Obdiv k jihočeskému kraji

cestování Tip na výlet
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.