Infocentrum Spálené Poříčí
Všechny fotografie: Soňa Prachfeldová

Infocentrum Spálené Poříčí

15. 9. 2022

Koncem srpna jsme se vypravily s kamarádkou na týdenní relax do Spáleného Poříčí. Moje první cesta po ubytování vždy vede do příslušných infocenter a nejinak tomu bylo i nyní. Nasbírat skromné vědomosti o kraji, zjistit dopravní spoje, získat informace o turistických stezkách v okolí.

Spálené Poříčí - historické město roku 2003. Historické město roku je prestižní cena, udělovaná za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací. Každý rok je tímto titulem oceněno jedno město v ČR.

Infocentrum Spálené Poříčí sídlí v roubeném domě na náměstí a je krásnou ukázkou lidové architektury jižního Plzeňska 18.století. Nízký strop, předsíň, černá kuchyně s dochovanou chlebovou pecí. Dům samotný byl postavený v 18.století, ale při jeho stavbě byly použity trámy ze starších domů z 15. a 17. století. Patřil původně k faře a bydlel zde kostelník a jiní lidé, kteří se podíleli na práci na faře.

Nedaleko u Spáleného Poříčí vyrostla již v 13. století vesnice Dražkovice. Tam se narodil v roce 1915 páter František Ferda. Ten měl již od dětství dvě lásky - přírodu a hudbu. Byl vynikajícím trumpetistou. Vysvěcen byl v roce 1939 na kněze a svou první mši svatou sloužil téhož roku v kostele sv.Mikuláše ve Spáleném Poříčí. Páter František Ferda patří mezi legendární postavy českého léčitelství. Zemřel roku 1991 a je pohřben na sušickém hřbitově.

Toto vše a mnoho dalších zajímavostí jsem se dozvěděla od vynikající vedoucí z infocentra, paní Ivany Pasekové. Mgr. Ivana Paseková zde pracuje od roku 2011. Předtím učila v místní škole. K ruce má brigádníky, kteří se podílejí na provozu, zrovna byl přítomen student Vojtěch Vurm. Paní Ivana svoji práci dělá s takovým nadšením, že vás přímo strhne do dění historického i současného. Infocentrum je otevřeno celoročně, v průběhu roku je navštíví 10-14 tisíc zájemců. Jejich infocentrum soutěžilo, jako již po několikáté, o nejlepší webové stránky Plzeňského kraje. Šest předešlých vítězství již mělo v kapse. Poslala jsem hlas, byl poslední den pro odeslání hlasů. A představte si, Infocentrum Spálené Poříčí se i letos stalo vítězem. A plným právem!

Pokud budete mít cestu jižním Plzeňskem, navštivte tato krásná místa i půvabný domeček IC s dobrou vílou Mgr. ivanou Pasekovou.

Moje maličkost se sem příští rok zase zatoulá, je toho tolik k poznávání i vidění.

Děkuji moc paní Ivaně Pasekové za další vynikající tipy na výlety v okolí, za její neformální, srdečné povídání a za její odborné znalosti. Paní Ivano, děláte čest svému povolání, svému městu, svým návštěvníkům. Děkuji vám!

 

cestování Tip na výlet
Hodnocení:
(5.1 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.