Pokud jste neviděli větrný mlýn, nebyli jste v Nizozemí
FOTO: Pavel Haž

Pokud jste neviděli větrný mlýn, nebyli jste v Nizozemí

14. 7. 2022

Prameny uvádějí, že větrné mlýny vznikly v Číně a Peru v 7. století n.l. Do Evropy pak tento technický nápad přinesli v 9. století n.l. arabští obchodníci. V Nizozemsku se uchytily ve 13. století. Zdejší rovinatá krajina s častým větrem od moře pomáhala jejich efektivitě.

Energie, kterou vyráběly její ohromné lopatky, napomohla rozvoji průmyslu na celém nizozemském území. V neposlední řadě měl také velký význam jejich podíl na odvodňování a vysoušení krajiny. A tak se stalo, že v devatenáctém století Nizozemcům sloužilo na tisíc větrných mlýnů. Dnes je jich zde pouhá pětina.

Je proto přirozené, že pro uchování jejich historické hodnoty vznikl skanzen Zaanse Schans. Byl založen v roce 1961 na předměstí města Zaandam, cca dvacet kilometrů severně od Amsterdamu. Na břehu klidné řeky Zaan, uvidíte šest obrovských mlýnů a další dobová stavení, v nichž se skrývá sýrárna, pekárna či pila.

Zaanse Schans (5).jpgZaanse Schans (2).jpgZaanse Schans (4).jpg
                                                                                                                            FOTO: Pavel Haž

 

Každý mlýn má jméno a každý sloužil k jinému účelu. My jsme za poplatek 5 euro navštívili nejstarší z nich - de Kat (kočka). Jako jediný sem nebyl dovezen, ale stojí na místě nepřetržitě od 17.století. Z jeho temných útrob se po poměrně příkrém dřevěném schodišti dostanete na ochoz, z něhož vidíte daleko do kraje. Od zasvěceného průvodce se dozvíte, že nastavení lopatek se mnohdy využívalo i jako signalizační systém. Dával veřejnosti najevo například, že obyvatelé mlýna chystají svatbu, že se narodil potomek či že se někdo vydal na nebeskou pouť.

U skanzenu fungují velká placená parkoviště, na úhradu si připravte kolem pěti eur. Sám vstup zpoplatněn není, až na prohlídku jednotlivého mlýna. Je tu velké infocentrum a kavárna. A tak jako všude v zemi větrných mlýnů si tu můžete půjčit kolo či loďku nebo člun.

 

 

cestování Nizozemsko
Hodnocení:
(5.3 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...