Cvičení v šedesáti: žádný problém, hlavní je začít
FOTO: archiv redakce

Cvičení v šedesáti: žádný problém, hlavní je začít

17. 2. 2012

Jakýkoli pohyb je lepší než žádný. To je zásada Lenky Holubové, která v Ostravě provozuje dvě fitcentra. Do jednoho z nich, salonu Slender You chodí ženy všech věkových kategorií. Od mladých děvčat po dámy zralého věku. S cvičením se totiž dá začít kdykoli, jde jen o to, zvolit ten správný způsob.

Liší se nějak starší klientky od těch mladých v tom, co od cvičení očekávají?

Ano, s přibývajícími lety zpytujeme svědomí. Mladým děvčatům jde často především o to být štíhlé. Starší dámy k tomu dodávají starost o své zdraví. Začínají přemýšlet, co v životě zanedbaly. Právě tento druhý efekt je mnohem důležitější. Cvičit bychom neměli jen proto, abychom zhubly. Lidské tělo je od pradávna naprogramováno tak, aby se hýbalo. Lidé dříve chodili pěšky na dlouhé vzdálenosti, fyzicky pracovali. To nám dnešní životní styl neumožňuje, takže je třeba tělu pohyb dodat jinak. Klientkám proto říkám, že jakýkoli pohyb je lepší než žádný.

Co když přijde dáma, která celý život pohybu moc neholdovala, ale po padesátce chce začít. Není pozdě?

Nikdy není pozdě.

Co jí poradíte?

V části našeho salonu máme rekondiční stoly Slender you. Je to metoda, která se cvičí už řadu let, což dokazuje, že funguje. Klientka vystřídá šest stolů, vpodstatě strojů, na každém procvičuje jinou část těla. Nohy, paže, břicho... Na každém je deset minut, pak přejde na další, výsledkem je hodinové cvičení. No řekněte, kdo z nás se donutí doma cvičit plnou hodinu. Tady ten čas uteče právě proto, že se stroje střídají.

Jaký to má efekt? Nejde spíše jen o pocit, že se hýbu?

Každé klientce poradíme, jakou zátěž si má na stroji vzhledem ke své fyzické kondici nastavit. Ideální je, když stroji takzvaně pomáhá, tedy zvedá nohy těsně předtím, než by jí je zvedl stůl. Máme tady i klintky s omezením pohybu, tato metoda je vhodná opravdu i pro dámy, které mají určité zdravotní obtíže a potřebují se takzvaně rozhýbat. Součástí našeho salonu je i vibrační plošina, která je například vhodná jako prevence osteroporózy.

Mnohé dámy říkají, že mají z podobných zařízení obavu, protože si pod pojmem fitcentrum představují halu plnou strojů s poskakujícími mladými lidmi. Necítí se v takovém prostředí dobře...

Právě proto je náš salon zaměřený jinak. Jeho součástí je infrasauna, sprcha, brzy zavedeme masáže a lymfodrenáž. Jde o to, aby se tady klientky mohly třeba jen protáhnout a dostat do formy, ale pokud budou chtít, také si pořádně dát do těla.  Záleží na každé, co si vybere. Obavu některých žen, se se v klasickém fitcentru nebudou cítit dobře, chápu. Proto nabízíme i možnost si náš salon kompletně na sobotu či neděli pronajmout. Třeba se parta kamarádek nebo kolegyň z práce domluví, že si zacvičí společně, udělají si víkend pro své zdraví a budou mít jistotu, že u toho nebude nikdo cizí.

Je do vašeho salonu třeba nějaké speciální vybavení?

Ne. Stačí pohodlné oblečení. Klidně tepláky a volné tričko. Není třeba ani mít tenisky, dámy na stolech cvičí v ponožkách. Snažíme se tady vytvořit příjemné, tiché, domácí prostředí, ve kterém se nikdo nemusí cítit nejistě.

Vratislava Hofmanová

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%