Skály kam se podíváš
Všechny fotografie: Naděžda Špásová

Skály kam se podíváš

22. 6. 2022

A to doslova. V sobotu 18.6.22 jsme si s dcerou a pejskem udělali výlet. Manžel v pátek odjel na sraz filmové školy v Čimelicích a mně, slaměné vdovy, se ujala dcera. Naplánovaly jsme si, že se pojedem někam podívat, ale vzhledem k tropickému vedru to chtělo někam, kde jsou stromy. A kde jsou stromy? No přece v lese. Jenže tam, kam jsme chtěly jít, byl opravdu jen ten les a nic víc. Moje duše fotografa to zamítla, a tak jsme hledaly místo, kde by byl stín, ale i co fotit. Vyhrály to Tiské stěny, nejsou od nás daleko, jsou tam stromy a hlavně skály, které k focení přímo vybízejí.

Ano, psala jsem o nich na jaře, to tam byl ještě sníh a stromy do své zeleně měly ještě daleko. Tentokrát ale byly v zeleném, všude rostlo borůvčí, tráva, horko jako na Sahaře a jak jinak i turisté a těch bylo jak naseto. Němčina, vzhledem k blízkosti hranic, převládala nad naší mateřštinou, ale nikomu to nevadilo. Místa bylo všude a pro všechny, my jsme šli od Turistické chaty směrem k hlavnímu vchodu do skal, který je v Tisé. Ono se to nezdá, ale chozením nahoru a dolů, chvíli po rovině a zase nahoru a dolů, k tomu teplota k 30 stupňům Celsia, to docela utahá. Vítr sice pofukoval, ale my jsme to necelých 200 m před cílem vzdali. Náš pejsek to kvitoval s radostí, protože už toho měl také plné packy, a tak jsme se vrátili k chatě, kde jsme si daly s dcerou moc dobrý oběd, a i když unavení, ale spokojení jsme nasedli do auta a hurá směr domov.

Ještě jedno překvapení pro mě dcera měla. Do Tisé jezdíme už spousty let a vůbec jsem netušila, že nejdříve navštívíme nám dosud utajené místo. Jedná se o secesní kapli s hrobkou rodiny Botchen z r. 1900, která se nachází v lese nad obcí Libouchec směrem na Tisou. Psát o nich nebudu, pohraničí bylo do r. 1945 německé, ale info o této rodině lze zjistit na Wiki.

Pro pořádek jen pár informací o této známé lokalitě. Tiské skály jsou skalní pískovcové město a přírodní památka o rozloze 99,81 ha v nadm. výšce 530-613 m n. m. Nejzápadnější část Labských pískovců se nachází nedaleko NP České Švýcarsko. Veškeré informace jsou dostupné na netu a Wikipedii.

Myslím, že spousta z vás Tiské skály navštívila, nebo se třeba teprve chystáte. Vřele toto krásné místo doporučuji. Naše rodina tam určitě nebyla naposledy. Přeji všem hezké léto. PS., pokud někoho zarazí měkké i v textu u některých sloves,  jedná se o mně, dceru a Boonečka, děkuji za pochopení.

 

 

cestování Do stovky 2022 Tip na výlet
Hodnocení:
(5.1 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...