Co je to komprese a jak vám dokáže zlepšit život?
Ilustrační foto: Unsplash

Co je to komprese a jak vám dokáže zlepšit život?

27. 6. 2022

Míváte při dlouhém sezení, stání či chůzi oteklé nohy? Zažíváte nepříjemné pálení či rychlou únavu svalů během sportu? Vyzkoušejte kompresi!

Co je to komprese?

Komprese je tlak vyvíjený na specifické části těla v rámci zátěžových aktivit. Tento správně vyvinutý tlak dokáže podpořit cirkulaci a okysličení krve. Zároveň pomáhá odplavovat ze svalů kyselinu mléčnou, čímž je stabilizuje. Komprese zrychluje regeneraci svalové tkáně, a to nejen po vydatné sportovní aktivitě, ale i při táhlé rekonvalescenci po těžkých zraněních.

Jak vybrat kompresní punčochy? Kompresi lze dělit na cílenou a odstupňovanou a podle toho se odlišují také vhodné kompresní pomůcky. Cílená komprese se zaměřuje na jeden konkrétní sval a je tedy dimenzována právě pro regulaci jedné části těla. Druhý způsob komprese naopak stimuluje celý krevní oběh odstupňováním tlaku tak, že se směrem k srdci neustále zvyšuje. Tím zrychluje cirkulaci krve, dochází k optimálnímu okysličovaní svalu a tkání, a do těla je neustále rozváděno dostatečné množství živin.

Nejlepší pomocník při sportu

Milujete sport, ale kvůli nepříjemnému pálení a únavě se ho raději zříkáte? Vyzkoušejte kompresní ponožky, podkolenky, stehenní punčochy, či návleky a uvidíte, že brzy pocítíte změnu. Správně vyvinutý tlak pomáhá odvádět odkysličenou krev do srdečních chlopní, kde získává čerstvé živiny, které znova rozvádí do aktivní svalové hmoty. Díky tomu se svalové tkáně pomaleji unavují a lépe se regenerují i po velmi intenzivním tréninku.

Kompresí na bolavé žíly

Komprese dokáže výrazně pomoci nejen s odlehčením svalů při sportovních aktivitách, ale i při problémech se žilním systémem, které mohou být často nepříjemné a ze zdravotního hlediska i velmi nebezpečné. Pokud trpíte vyšší srážlivostí krve nebo vám enormně natékají lýtka při delším stání a sezení, se správně odstupňovanou kompresí dokážete předejít dlouhodobým potížím. Na žíly a tepny je vyvíjen tlak, který udržuje žilní systém v dokonalé vyváženosti a zajišťuje tak efektivní a rovnoměrný pohyb krve v těle.

zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...